Poslední boj Josefa Mašína s gestapem připomíná pamětní deska na domě v pražských Nuslích

Odbojáře Josefa Mašína z legendární odbojové skupiny Tři králové bude ode dneška připomínat pamětní deska v pražských Nuslích. Viset bude na domě v dnešní Čiklově ulici, kde ho v jednom z bytů v květnu 1941 přemohli příslušníci gestapa. Bylo to právě ve chvíli, kdy se svými druhy posílal zprávy do Londýna.

„Posléze se dveře od garsoniéry otevřely, stanul v nich velký muž a zahájil palbu,“ volně cituje poválečnou výpověď jednoho z příslušníků gestapa Pavel Pobříslo, předseda Společnosti Václava Morávka.


Tři králové byl krycí název daný gestapem zpravodajsko-sabotážní skupině Obrany národa (ON) tvořené pplk. Josefem Balabánem, pplk. Josefem Mašínem a št. kpt. Václavem Morávkem. Skupina se zaměřovala na sběr zpravodajských informací, přípravu a provádění sabotážních a diverzních akcí. Zároveň se podílela na udržování spojení s československou exilovou reprezentací.

Velkým mužem nejen postavou, ale hlavně charakterem byl Josef Mašín. Zatímco na chodbě zápolil s gestapáky, Václav Morávek s radiotelegrafistou Františkem Peltánem uprchli. „Mašín prošel tvrdým vězněním a těžkými výslechy gestapa na Pankráci. Za heydrichiády byl 30. června 1942 zastřelen na Kobyliské střelnici,“ popisuje.

Josef Mašín spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořili slavnou a dlouho nepolapitelnou odbojovou skupinu Tři králové. Byla to nejefektivnější odbojová skupina na území Protektorátu do roku 1941.

„Byl jsem šťastná, že jsem měla takovou rodinu a právě takové rodiče,“ říká Zdena Mašínová, dcera Josefa Mašína, jednoho ze symbolů protinacistického odboje.

autor: jas
Spustit audio