Poslední prázdninový víkend osvěží mírný vítr. Co takhle vyrazit na plachetnice?

28. srpen 2015
Počasí – speciál

Možná, že přemýšlíte, jak si poslední prázdninový víkend užít. My vás proto vezmeme na plachetnici. Nedávno jsme se vozili na motorové lodi, na kterou nepotřebujete žádný průkaz, a teď vás vezmeme na plachetnici, se kterou můžete také vyrazit bez nutosti mít takzvaný průkaz vůdce malého plavidla.

Je to podobně jednoduché jako si půjčit šlapadlo. Jen si před první plavbou necháte vysvětlit, jak se tahá za všechna ta lana pro vytažení plachet. Já jsem vyjel s Radkem Eliášem z jedné půjčovny na Orlíku.

„Člověk se může v plachetnici pomalinku pohybovat po Orlíku, před sebou má krásný třítýdenní výlet směr zámek Orlík, Žďákovský most, hrad Zvíkov,“ vysvětlil mi Radek Eliáš, když jsme křižovali proti větru na orlické přehradě. Plachetnici si můžete půjčit buď jen na pár hodin, nebo na vícedenní výlet, protože na lodi je kajuta, kde se dá přespat.

A bude počasí o víkendu přát plavbě? Pokud jste začátečník, tak oceníte, že nebude zas tak silný vítr, se kterým byste se museli prát. Konkrétně na Orlíku bude vítr od dvou do tři metrů za sekundu proměnlivého směru od jižního přes západní až k severnímu. Počasí bude jasné a slunečné, a to v celé republice.

Čtěte také

„Noční teploty se budou pohybovat od 14 do 19 stupňů, nejvyšší denní budou v sobotu od 28 do 32 stupňů, v neděli od 31 do 35 stupňů. Slunečno a teplo bude i v pondělí. V úterý ale čekáme od západu přeháňky,“ předpovídá Jaroslav Rosa.

Ve Středozemí bude teplé počasí i po víkendu

Začátečníci mají příležitost, na Orlíku nebude vát silný vítr

Vydáváte se na dovolenou až teď na konci prázdnin? Počasí vám bude rozhodně přát. Zatímco v Česku se bude příští týden už kazit, v oblasti Středomoří bude pořád hezky a teplo.

Předpověď pro celou oblast je dnes velmi jednoduchá, protože od Španělska přes Francouzskou riviéru, Itálii, Chorvatsko, Řecko a Kypr až po Turecko bude všude stejně a to hezky.

Čtěte také


Pro surfaře je pak důležité, jaké budou vlny. Ty budou půl až jeden metr vysoké, předpovídá Německá meteorologická služba Deutscher Wetterdienst. Pokud se vydáte na Jadran, tak tam bude skoro bezvětří a žádné vlny, metr a půl vysoké vlny se čekají v Egejském moři, kde povane severní až severovýchodní vítr rychlostí okolo 10 m/s.

Na Kypru bývá také dost větrno, což někdy dělá problém při přistávání letadel, vítr ale vítají zase ti, kteří se už na plachetnici nabažili přehrad a jezer a chtějí se vydat právě na širé moře.

Teplota vody ve Středozemí se pohybuje od 23 do 27 stupňů Celsia. U Kypru je to dokonce až 29 stupňů. A když už jsme mluvili o těch plachetnicích, tak na Kypru povane většinou severozápadní vítr 2 až 5 metrů za sekundu. Vlny od dvou do tří metrů pak předpovídají meteorologové na západě Irska, kde bude foukat od jihozápadu rychlostí přes 10 m/s.

autor: mkk
Spustit audio