Poslední rolí Heleny Štáchové je Mánička ve filmu Hurvínek a kouzelné muzeum

Divadlu Spejbla a Hurvínka šéfovala přes dvacet let. Svůj hlas propůjčila Máničce i jedné z hlavních postav amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Dabérka, režisérka a loutkoherečka Helena Štáchová zemřela v noci na středu ve věku 72 let.

Ještě předtím stihla dokončit animovaný film o Hurvínkovi z dílny několika společností z Česka, Belgie a Ruska. Snímek, který vznikal ve studiích v Německu a Dánsku, bude mít premiéru na konci srpna.

Film vznikal přes sedm let v režii Martina Kotíka a autorem příběhu, ve kterém se objeví také drak, čerti a další tradiční pohádkové postavy je dánský animátor Jesper Møller, který mimo jiné režíroval film Asterix a Vikingové.

V Hurvínkovi, ale samozřejmě nebude chybět Spejbl a Mánička, kterou podle mluvčí filmového projektu Uljany Donátové stihla nadabovat Helena Štáchová. „Do poslední chvíle, pokud to bylo v jejích fyzických silách, se podílela na práci na tomto filmu,“ říká s tím, že role Máničky bude její poslední rolí.

Helena Štáchová ale kromě Máničky propůjčila hlas i další animované postavě. Lízu Simpsonovou z populárního amerického seriálu dabovala od první série. Podle mluvčí televize Prima, která seriál v Česku vysílá, Jany Mrákotové se Štáchová stihla dohodnout na své nástupkyni. „S jejím souhlasem bude dabovat oblíbenou Lízu Simpsonovou Ivana Korolová,“

autor: sed
Spustit audio