Potlesk diváka a zatracení bolševikem. Hra Posel z Liptákova se psala těžko, vzpomíná Zdeněk Svěrák

V Liptákově to všechno začalo a tak je logické, že tam, tedy v Příchovicích u Kořenova, bude za přítomnosti Radiožurnálu Divadlo Járy Cimrmana slavit vstup do padesáté sezony. Jak si Jára Cimrman představoval budoucnost? Právě o tom je hra Posel z Liptákova, která se nesetkala s pochopením celého souboru.

Zdeněk Svěrák čte ze svého deníku: „Na přání pražského kulturního střediska píšeme novou hru. Podmínkou je, aby se týkala současnosti, aby byla aktuální. Nepřišli jsme na nic lepšího než na téma Cimrman – futurolog, jak si Jára Cimrman představoval budoucnost. Tak vznikl Posel z Liptákova.“

Hra se psala těžko – byla balancováním na úzké stezce, ukročit vlevo znamenalo potlesk od diváka, ale zatracení bolševikem, ukročení vpravo by mělo výsledek opačný.

Rukopis vzbudil v souboru různé reakce, jedněm se líbil, jiným ne. Miloň Čepelka byl tak nespokojen, že požádal, aby v tom nemusel hrát. Doslova tehdy prohlásil: „Už pohádkou jste nastoupili špatnou cestu, a tady jste to završili.“ Později se mu prý hra ale zalíbila.

Premiéře Posla z Liptákova předcházelo o šest dní dříve, 14. dubna 1977, předváděcí či přesněji schvalovací představení.

Blízká je hra i Václavu Kotkovi. „Na první den jsem se trápil, dokonce to vypadalo tak, že moje žena stála za oponou s Oldou Ungrem, tak Olda jí obejmul a řekl: On se uživí i jinak,“ vzpomíná s úsměvem.

Právě Oldřich Unger následujícího roku opustil nejenom divadlo, ale také socialistické Československo a usadil se v zámoří. Na jevišti ho nahradil Josef Koudelka. I on zanedlouho v roce 1980 emigroval. Pro úplnost je potřeba doplnit smutný fakt o Oldřichu Ungrovi, mimochodem spoluzakladateli populárního rozhlasového pořadu Meteor, zemřel loni 16. července v kalifornské Santa - Anně ve věku 81 let.

autor: vlk
Spustit audio