Pozor, i léky na chřipku se můžete předávkovat! V Česku startuje kampaň Užívejte paracetamol s rozumem

12. únor 2016

Nevolnost, zvracení ale taky selhání jater a v nejhorších případech smrt. I to může způsobit předávkování lékem na chřipku, který obsahuje paracetamol. A právě k jeho rozumnému užívání nabádá kampaň, která teď začíná v lékárnách po celé republice.

Čtyřiatřicetiletý Lukáš Musil měl virózu, chtěl se rychle vyléčit, a tak kombinoval prášky od různých výrobců, všechny s obsahem paracetamolu. Ke své lékařce se už dostal ve vážném stavu, kdy zvracel krev, a proto ho poslala na jihlavské infekční oddělení.

V tu chvíli už mu zbývalo pár hodin života, po převozu do pražského IKEMu začalo horečnaté pátrání po vhodném dárci. Ten se nenašel, a tak pan Lukáš podstoupil unikátní operaci, kdy dostal nejprve dočasná játra, která mu pomohla získat čas, teprve o pár dní později už mu lékaři transplantovali játra natrvalo.

Takových případů je ale rok od roku více, a proto začíná v českých lékárnách kampaň, která je zaměřená na rozumné užívání paracetamolu. K lékárníkům, které se do akce zapojili, patří i Ondřej Šimandl.

V jeho lékárně vydávají přípravky, které obsahují paracetamol, řádově v desítkách denně. „Snažíme se zhodnotit, zda daný přípravek je pro pacienta vhodný, zda ho nemůže poškodit, pátráme i po tom, jaké další léky užívá,“ vysvětluje.


Paracetamol potlačuje bolest a tlumí horečku. Každoročně se předávkují desítky lidí

Pacienty také v lékárně upozorňují na nehodnost kombinace několika preparárů s paracetamolem. Věnují se také mimolékovým poradenstvím tipu dostatečný pitný režim nebo abstinence od alkoholu.

Jak vysoká dávka paracetamolu je pro člověka nebezpečná? Jde o individuální záležitost – záleží na věku pacienta a přidružených onemocnění, jako například jater a ledvin.

„Pro dospělého a zdravého člověka je dávka jednotná jeden gram, celková denní dávka by neměla překročit při užívání do 10 dnů 4 gramy,“ upozorňuje.

autor: jch
Spustit audio