Praha chce uspořádat „katolickou olympiádu”, za milionem poutníků by přijel i papež

12. leden 2018

Mluví se o něm jako o katolické olympiádě. O pořadatelství Světového dne mládeže s účastí papeže pravidelně soutěží řada měst po celé planetě. Vůbec poprvé ale o pořádání největší akce katolické církve na světě usiluje také Praha. Až milion poutníků by mohla hostit v roce 2022.

Předloni papež František vítal poutníky na oslavách Světového dne mládeže v polském Krakově. Příští rok je na řadě středoamerická Panama a za čtyři roky by mohla přednostně znít čeština. V těchto dnech totiž čeští biskupové odeslali do Vatikánu dokumenty, ve kterých papeži nabízí, aby hostitelským městem dalšího setkání v roce 2022 byla Praha.

„Byla řada jednání s vatikánskými úřady, aby věděli, že ta kandidatura je brána vážně,” řekl koordinátor příprav Jan Balík a dodal, že plán už podpořila pražská primátorka, vláda i prezident.

Kolik dalších měst se o pořadatelskou funkci uchází, není podle kardinála Dominika Duky jasné. Praha prý patří mezi nejvážnější kandidáty. Ke spolupráci chce ale pozvat i okolní země. „Budeme pilně spolupracovat - nejvíc, jako téměř s partnerem - se Slovenskem. A přidává se k nám Maďarsko, některé diecéze v Bavorsku, na jihu Slezska a Rakouska.”

Setkání financují hlavně účastníci

Česká biskupská konference předpokládá, že by na hlavní program do Prahy přijelo až 300 tisíc poutníků z celého světa. Účast na závěrečném víkendu, při kterém papež slouží večerní bohoslužbu pod širým nebem, pak odhaduje na víc než milion osob.

Setkání z největší části obvykle financují sami účastníci. Náklady na poslední setkání v Krakově dosahovaly 46 milionů eur. Které město bude další setkání hostit, papež oficiálně oznámí 27. ledna 2019 během oslav Světového dne mládeže v Panamě.


Jan Pavel toto setkání založil, aby zahájil dialog katolické církve, křesťanské komunity se světem. Vsadil na to, že tento dialog musí být veden mezi mladými lidmi.PAVEL VOŠALÍK

Dosud se papež setkání vždy zúčastnil

„Neoficiálně se objevuje informace o tom, že zájem o pořádání mají čtyři až pět kandidátů včetně Prahy,” říká velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík.

Tradici oslav Světového dne mládeže založil papež Jan Pavel II. v 80. letech, od té doby se setkání vždy osobně zúčastnil i papež. „Jan Pavel toto setkání založil, aby zahájil dialog katolické církve, křesťanské komunity se světem. Vsadil na to, že tento dialog musí být veden mezi mladými lidmi.”

autoři: jch , als
Spustit audio