Praha žila v září 1989 hokejem. Proti Calgary Flames se postavil i Jarda Jágr

10. září 2014

Pivo za pár centů? Vítězové Stanlyeova poháru byli v šoku. Hokejisté Calgary Flames v Praze strávili týden, bavili se, ale také tvrdě trénovali. A československé fanoušky svou návštěvou v roce 1989 nadchli.

Fanouškům se v Praze představil čerstvý vítěz Stanlyeova poháru a rozvášněný americký komentátor připomněl, že to bylo poprvé v historii, kdy ve finále tým Calgary Flames porazil Montreal Canadiens.

„Po vítězství jsem přemluvil našeho generálního managera Cliffa Fletchera, abychom další sezónu zahájili tréninkem v Praze. Byla to docela velká výprava asi 60 lidí, a to včetně manželek,“ vzpomíná tehdejší hráč Calgary Jiří Hrdina.

Zájezd do Evropy byl i pro Calgary společenskou událostí. Nechyběly prohlídky pražských památek a návštěvy restaurací. Hráče sledovali novináři i fanoušci. „Konaly se otevřené tréninky a na ty přicházelo několik stovek lidí. Oba zápasy byly vyprodané a atmosféra byla úžasná,“ popisuje Jiří Hrdina.

Nastoupili jsme v jedné trojce, vzpomíná na reprezentační začátky Jiří Hrdina

Jeho slova potvrzuje i sportovní fanoušek a zpěvák Milan Drobný, který byl v hledišti: „Kdo byl fanda, díval se na místě, protože jinde se nedalo. Hrálo se už s Jardou Jágrem, takže atmosféra byla nádherná.“

V Praze v Tesla aréně se hrál exhibiční hokejový zápas Pod Flagon Dobra vs. HC Olymp Praha., Jiří Hrdina.

Pro Jaromíra Jágra byl zápas s Calgary reprezentační premiérou. „Bylo to zvláštní utkání – já, Robert Holík a Robert Reichel jsme nastoupili v jedné trojce. Byl to pro nás všechny první reprezentační start. Na to se nezapomíná, ale že bychom tam tehdy nějak dominovali, to se taky říct nedá,“ nastiňuje Jiří Hrdina.

Právě on se s Jaromírem Jágrem za rok sešel v NHL, v týmu Pittsburgh Penguins.

autor: jas
Spustit audio