Praktičtí lékaři stávkují, připojily se i lékárny. Vadí jim ministerské dělení peněz

18. říjen 2017

Šest tisíc praktických lékařů a ambulantních specialistů po celém Česku ve středu nebude ordinovat. Připojí se tak k protestu za méně administrativy a lepší financování soukromých praxí. Tentokrát mají oporu i u lékárníků, z nichž asi čtyři stovky na půl hodiny zavřou, dalších patnáct set vylepí plakáty.

Nelíbí se jim například, že ministerstvo zdravotnictví v návrhu úhradové vyhlášky na příští rok počítá s navýšením peněz hlavně pro nemocnice. Ambulantní specialisté dostanou navíc dvě miliardy, praktičtí lékaři a lékárníci nic.

Praktičtí lékaři očekávali, že příští rok dostanou alespoň 280 milionů korun navíc, jak jim údajně slíbilo ministerstvo zdravotnictví. Náměstek resortu Roman Prymula ale minulý týden řekl, že na to není dost peněz.

Čtěte také

„Musíme zabezpečit péči v nemocnicích, protože jsou nejvíc ohroženy odchodem lékařů a sester a výpadek v tomto segmentu by byl problematický,” vysvětluje.

Lékárníci chtějí víc peněz za recept

Nespokojení jsou i lékárníci. Chtějí víc peněz za vydání léku na recept. Teď za každý dostávají třináct korun, podle lékárnické komory by to mělo být třicet, aby se kompenzovaly ztráty ze zrušených regulačních poplatů. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich je proti.


Na úpravu úhradové vyhlášky už je nyní pozdě, norma už dorazila na legislativní radu vlády. Nicméně souhlasím, že vyhláška je velmi nešťastná. LADISLAV FRIEDRICH

„Když se poplatky zrušily, začaly se najednou kompenzovat z veřejného pojištění, na jejich zrušení jsme tedy prodělali dvakrát: nedostáváme peníze od pacientů, navíc z pojistného doplácíme kompenzaci. Abychom ji nyní ještě zvyšovali, to nepatří k úhradě poplatníků zdravotního pojištění.”

Elektronizace státní správy by podle něj spíše měla být postavena na dostatečně přesvědčivých argumentech.

„V době, kdy máme historicky největší nárůst pojistného, mohli jsme finanční prostředky rozdělit lépe. Kdyby byli všichni zúčastnění tlačeni k vzájemné dohodě, mohli jsme se tomuto všemu vyhnout,” dodává.

autoři: jch , als
Spustit audio