Právě se vracím z Hradu, pronesl před 66 lety Gottwald. V roce 1989 se naposledy oslavovalo

„Právě se vracím z Hradu!“ Mnohokrát citovaná věta, při které až mrazí. Před 66 lety ji pronesl Klement Gottwald. Málokdo z těch, kteří mu při tom tleskali, si dovedl představit, co bude další čtyři desetiletí znamenat. Naposledy v roce 1989 muselo Československo Vítězný únor oslavovat.

Komunistický režim, kterým v lednu 1989 během Palachova týdne otřásla série demonstrací, znovu hledal oporu ve 41 let staré minulosti. Přijetím demise demokratických ministrů prezidentem Benešem a doplněním vlády podle návrhu ministerského předsedy Klementa Gottwalda tenkrát moc v Československu naplno převzala komunistická strana.

Čtěte také

Čtyři desetiletí byl pro ni a povinně pro celý stát 25. únor největším svátkem a jeho protagonista ikonou. Ve vysílání Československého rozhlasu před 25 lety tak dostávali slovo milicionáři a pamětníci února roku 1948. Nepřímo reagovali i na lednové demonstrace v Praze.

„Revoluční Ostravsko nikdy nezůstává jen u slov. Pokud říkáme, že si socialismus nikým rozvracet nedáme, myslíme to stejně jako před 41 lety,“ znělo na rozhlasových vlnách.

Palachův týden, leden 1989, Václavské náměstí

Slavilo se o dva dny dřív, v sobotu by nikdo nepřišel

Oslavy pojal režim v roce 1989 velkolepě. Začaly už o čtyři dny dřív, a protože 25. únor připadl v roce 1989 na sobotu, hlavní manifestaci uspořádal pro jistotu už ve čtvrtek. Ve volný den by tenkrát na Staroměstské náměstí nepřišla dobrovolně už ani dělnická třída. Československý rozhlas tak mohl hlásit: „Na 100 tisíc účastníků si připomnělo živý odkaz událostí února 1948.“

„Program hospodářské a společenské přestavby, který jsme začali uskutečňovat, má podporu lidu. Upevňuje jeho důvěru v náš socialistický zítřek,“ hřímal tenkrát například komunistický šéf Prahy Miroslav Štěpán. To ještě netušil, že ho po 17. listopadu jeho věrní pracující v ČKD vypískají, jak si můžete připomenout v následujícím videu z listopadu 1989.

autor: jas
Spustit audio