Prázdniny na kajaku a v sedle kola. Aktivní cestovatelé si v česko-polském pomezí přijdou na své

12. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Máte rádi vodu a cyklistiku? Inspirací pro vás může být náš zahraniční zpravodaj Vít Pohanka, který se vydal do česko-polského pomezí a cestoval okolo řeky Odry.

Možná si řeknete, proč na taková místa jezdit, ale Vít Pohanka má jednoduchou odpověď: „Je to zajímavý kraj.“ Češi a Poláci o něj v minulém století dokonce bojovali. Dnes už je to však minulost, dokládá svými slovy také známý písničkář Jaromír Nohavica: „Všechny jizvy vybledly, žijeme dneškem a tím, co je před námi.“

Přímo na hranicích můžete jezdit na kajaku v zákrutech Odry a po ní se pak vypravit do Polska. Dál po proudu najdete půjčovny kajaků za v přepočtu 70 korun za hodinu a také půjčovny kol.

Po rovinatém terénu okolo Odry se jezdí příjemně, jen je třeba se dobře připravit a pořídit si mapu, protože značení cyklostezek není úplně spolehlivé.

Čtěte také

S odmítnutím se tu nesetkáte, popisuje svou zkušenost redaktor

Česko-polské pohraničí není ideální pro rodiny s malými dětmi, i když v Polsku je ubytování levnější než třeba v Rakousku. „Ale nejsem si jist, že bych tu našel něco, co by udělalo radost mé osmileté dceři,“ upozorňuje Vít Pohanka.

Do polského pohraničí sice Češi na dovolenou příliš nejezdí, ale Vít Pohanka tento kraj doporučuje lidem, kteří mají zájem o historii. „Chce to aktivního cestovatele, který si něco přečte nebo vyhledá na internetu,“ tvrdí.

„ Poláci jsou obvykle trochu pomalejší, například při obsluze, to je místní zvyk. Kdykoliv však potřebujete pomoct, nesetkáte se s odmítnutím. Taková byla moje zkušenost,“ přibližuje týdenní cestování po Polsku.

autor: vpo
Spustit audio