Před 15 lety skončil Terezín pod vodou. Protipovodňová ochrana není dodnes hotová

16. srpen 2017

Přesně před patnácti lety zasáhla velká voda Litoměřicko. Přímo v Terezíně dosáhla povodeň kulminace 16. srpna. Obyvatelé Terezína věřili, že se do pevnosti voda díky hradbám nedostane, ale spetli se. Hráze nevydržely a okolní obce České a Nové Kopisty nebo Počaply byly kompletně pod vodou.

„Nebylo to nic hezkého. Všude zápach, nepořádek. Naši měli doma až metr sedmdesát vody,” vzpomíná Zdeňka Adamcová, která žije v Počaplech.

Povodeň zasáhla i kostel sv. Vojtěcha, který stojí hned u Labe. „Ryska kulminace vody je asi tři metry nad úrovní terénu,” říká Petr Maděra, který má na terezínském úřadě na starosti protipovodňová opatření.

Jejich stavba začala až o deset let později, při povodni v roce 2013 tak ještě nebyly úplně hotové. „V roce 2013 byly postavené konstrukce, které jsou nutné pro instalaci mobilních hrazení. Ta ale ještě nebyla k dispozici, proto se konstrukce zasypaly zeminou, aby se voda nedostala do Terezína,” vysvětluje Petr Maděra.

Ryska povodně v centru Terezína

Ochrana za půl miliardy korun

Opatření ale nechrání část města Krétu ani zmíněné tři okolní obce. Radnice dál pracuje na přípravě ochrany i těchto míst. Podle Petra Maděry je to zatím ve fázi hlavně získávání peněz.

Všechna opatření ale musí být ekonomicky efektivní. Náklady na vybudování tří staveb, které by ochránily všechny terezínské obce, jsou zhruba půl miliardy korun. Zatím tak stále není jisté, jestli se všechny části Terezína ochrany proti velké vodě dočkají.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio