Před 20 lety měly Spojené státy poprvé ministryni zahraničí – českou rodačku Madeleine Albrightovou

Právě před 20lety se poprvé v historii Spojených států stala ministryní zahraničí žena: Madeleine Albrightová, rozená Korbelová. Dnes 79letá rodačka z pražského Smíchova sehrála významnou roli při prvním rozšíření Severoatlantické aliance o bývalé členy východního bloku, včetně České republiky.

Na kariéru šéfky americké diplomacie se Albrightová připravovala celý svůj profesní život. Vystudovala mezinárodní vztahy a jejím doktorandským konzultantem byl Zbigniew Brzezinski, zahraničně politický stratég Demokratické strany.

Byla velvyslankyní Spojených států při OSN a 23. ledna roku 1997 ji prezident Bill Clinton jmenoval ministryní zahraničí.

„Já jsem dcera diplomata, pak byl můj otec profesor historie a mezinárodních vztahů a pro mě to bylo, jako bych byla v obchodě s bonbóny – mě to tak hrozně bavilo,“ uvedla Albrightová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Otcem Madeleine Albrightové byl československý diplomat a blízký spolupracovník Jana Masaryka Josef Korbel. Několik jejích příbuzných se stalo oběťmi holocaustu. Byla vychována jako katolička a o svém židovském původu se, podle vlastních slov, dozvěděla od novináře v den, kdy byla uvedena do funkce ministryně zahraničních věcí.

autoři: jma , jpr
Spustit audio