Před 20 lety pozvala Evropská unie Česko mezi členské státy. Následovalo několikaleté vyjednávání

13. prosinec 2017

Evropská unie před dvaceti lety oficiálně pozvala Česko a další státy do společenství vyspělých zemí starého kontinentu. Na summitu v Lucemburku rozhodla, že s kandidátskými zeměmi povede vstupní rozhovory, nebo se na ně budou připravovat. O sedm let později desítka států, včetně České republiky, rozšířila Unii na pětadvacítku.

Významnému okamžiku v dějinách země předcházely roky vyjednávání o podmínkách vstupu do Evropské unie. Přihlášku k němu podala vláda 17. ledna 1996, jejím předsedou byl tehdy Václav Klaus.

„Česká vláda sáhla k tomuto termínu ve chvíli, kdy má vnitřní, sebevědomý pocit, že je smysluplné reálně jednat o našem členství, kdy už máme co nabízet, kdy nebudeme pouze slabým partnerem v této diskuzi,“ řekl Klaus.


V roce 2003 občané České republiky podpořili vstup do Evropské unie v referendu. Pro vstup do unie se vyjádřilo 77 procent hlasujících. Spolu s dalšími devíti zeměmi se Česká republika stala členem EU 1. 5. 2004.

Evropská rada ke vstupu do Unie oficiálně pozvala kandidátské státy na svém jednání v Lucemburku 13. prosince 1997, tedy právě před 20 lety. Bylo to zrovna v době politické nejistoty po takzvaném sarajevském atentátu, který vedl k pádu vlády premiéra Klause. Vystřídat ji měla přechodná úřednická vláda Josefa Tošovského.

„Vláda, ať už bude mít jakkoliv omezený mandát, bude mít jako dvě své priority a hlavní cíle právě proces přibližování EU a naše budoucí členství v Severoatlantické alianci,“ prohlásil tehdy Václav Havel.

autor: jas
Spustit audio