Před 25 lety lidé na Václavském náměstí cinkali klíči. Do Prahy přijeli i dělníci

Ve čtvrtek 23. listopadu 1989 se na pražském Václavském náměstí konala v pořadí už třetí manifestace Občanského fóra. Velmi důležité, ne-li klíčové bylo, aby změny podpořili dělníci. Československo byla silně průmyslová země – stačí připomenout Poldi Kladno nebo ostravské doly. A právě ten den na demonstraci poprvé přišly tisícovky dělníků z další mamutí firmy ČKD Praha. Vedl je kovák Petr Miller, který se stal později ministrem.

Už od pátku 17. listopadu na Václavském náměstí hoří svíčky a všude jsou květiny. Československou vlajku někdo pověsil přímo nahoru na svatého Václava. Celé sousoší je oblepené nejrůznějšími transparenty.

„Miloši, končíme“ nebo „Zvolili vás tanky, generální stávku!“, to jsou hesla, která dav sám od sebe skandoval během manifestace. Dnes sem na Václavské náměstí přišlo i několik tisícovek dělníků strojírenského komplexu ČKD Praha.

„Pokud by si lidi mohli vládnout demokraticky, podílet se na výrobě a tak dále, tak bychom mohli udělat prosperující stát.“To řekl dělník středního věku v modré bundě a zeleném roláku. Další, starší kolega ho doplňuje: „Napadá nás otázka ekonomiky, systém nepřeje tomu, aby se rozvíjely myšlenky lidí a dovednosti českých rukou.“

Čtěte také

Havel, hymna a cinkání klíčů

Dělníky sem přivedl v průvodu z Vysočan dlouholetý zaměstnanec ČKD – průmyslový kovář Petr Miller. Tisícovky lidí tady měly transparenty s nápisy „ČKD podporuje požadavky OF“ nebo „ČKD Tatra je tu s vámi“.


Pamatujete si, jak jsme žili v roce 1989? Otestujte se!

Po projevu Millera se náměstí začalo obracet k budově Melantricha. Řečníci tam balkon využívají už třetí den jako improvizovanou tribunu. Akci moderoval opět katolický duchovní Václav Malý. „OF existuje pouze od neděle, přesto ale není všem jasné, co si vytyčilo za svůj cíl. Podrobnosti řekne Václav Havel,“ oznámil.

To už nadšený dav začíná skandovat: „Ať žije Havel! Ať žije Havel!“ A Havel začíná mluvit: „Přátelé, dovolte mi, abych vám přečetl provolání OF. Československo se po 20 letech ocitlo na křižovatce…“

Čtěte také

Dramatik Havel mluví třeba o podpoře z okolních států, které zasílají Občanskému fóru telegramy. Skoro po každém odstavci zazněl ohromný potlesk a skandování hesel.

Akci ukončuje hymna, kterou zpívá Marta Kubišová a Hana Zagorová. Pak lidi začínají cinkat připravenými klíči.

autor: hla
Spustit audio