Před 25 lety otevřel v Jihlavě první supermarket. Nákup jsme brali jako obřad, vzpomíná pamětnice

Už čtvrt století fungují v České republice supermarkety. Dnes už je to standard a nabídka zboží nikoho nevyvádí z míry. Před 25 lety byl ale v Jihlavě pro nakupující historicky první supermarket šokující a nabízel potraviny, které tehdy řada lidí vůbec neznala.

„Já si prostě pamatuji, že tam byla podle barvy vyskládaná jablka. Leskla se, byla obrovská – nádherně naaranžovaná. Ještě k tomu umělá výzdoba z květin a zeleniny,“ vzpomíná Renata Pisková. Dnes pracuje jako ředitelka Státního archivu v Jihlavě, ale před 25 lety šla asistovat fotografce na otevírání supermarketu MANA společnosti AHOLD.

Pamětníci většinou vzpomínají na kvalitní maso, ovoce, ale také na kávu, kterou si zákazníci mohli zdarma dát, aby si ukrátili čekání ve frontách. „Je pravda, že jsme vždycky nákup v té MANĚ brali jako takový obřad. Každý si šel k tomu svému. Dítě sledovalo cukrovinky, mužskej kus žvance od masa a já se kochala tou zeleninou,“ vzpomíná Renata Pisková. Dnes už je nakupování v supermarketu jen nudná povinnost.

Na otevírací den vzpomíná i historicky první manažer supermarketu MANA Martin Hildemann. Všichni zaměstnanci byli z otevíračky nervózní. „Nabídka tady na trhu nebyla taková. Ovoce a zeleninu nám vozily kamiony z Holandska. To byly druhy zboží, které jsme nikdy neviděli, nebo alespoň já ne.“

Jihlavská MANA se lidem otevřela 6. června 1991. Další supermarket následoval o týden později v Praze. Ve stejné budově, ve které byla jihlavská MANA otevřena, sídlí supermarket dodnes. Jen pod jiným jménem...

autoři: lvb , lam
Spustit audio