Před 25 lety přestala být republika socialistická. Následná pomlčková válka předznamenala rozpad Československa

6. březen 2015

Před 25 lety zmizel z názvu našeho státu přídomek socialistický. Rozhodli o tom poslanci České národní rady. Slovenská národní rada udělala totéž už o šest dní dříve. O tom, jak se společný stát Čechů a Slováků bude jmenovat dál, se ale politici dohadovali ještě další tři týdny. Pomlčková válka předznamenala rozpad Československa.

Československo bylo oficiálně socialistickým státem od roku 1960, kdy přijalo novou ústavu. Komunistická strana si v ní pojistila svoje vedoucí postavení ve společnosti a slovo socialistický doplnila do názvu země.

Česká socialistická republika a její slovenský protějšek vznikly v roce 1969, kdy byla vyhlášena federace. K vypuštění slova „socialistický“ z názvů republik vyzval pár týdnů po svém zvolení prezidentem Václav Havel. Poslanci České národní rady ho vyslyšeli 6. března 1990.

„Protože ústavní zákon České národní rady vstoupil ihned v platnost, nový název platí už ode dneška. Současně poslanci podpořili návrh prezidenta republiky, aby název našeho státu zněl Československá republika,“ informoval tehdy Český rozhlas.

Čtěte také

Pro Slováky byla ale tato varianta nepřijatelná. Požadovali větší míru svrchovanosti a tu měl vyjadřovat i nový název státu. Čárka rozdělující obě půlky federace se ale zase nelíbila české straně. V parlamentu se rozhořela pomlčková válka, plná emocí.

„Lidé za mnou chodili s otázkou: ‚Proč už to slovo socialistická konečně nevyjmete?‘ A když jsem jim odpovídala, že to visí na způsobu rozdělení názvu, dívali se na mě jako na blázna, jako bych si to snad vymyslela já,“ vzpomíná například jedna z účastnic tehdejších debat.

Čtěte také

Do pomlčkové války vstoupil i Václav Havel

O změně názvu státu nebylo jasno ještě ani den před závěrečným hlasováním. Do hry znovu vstoupil Václav Havel. Přimlouval se za název Republika česko-slovenská. Jeho poselství zaslané z místa léčení přečetl v parlamentu poslanec Martin Palouš.


Věděli jste, že...
... z typografického hlediska je označení pomlčková válka nepřesné, neboť se jednalo o spojovník? Podle slovenské reformy pravopisu z roku 1991 se ve všech názvech obsahujících „Československo“ nebo „československý“ píše spojovník. Toto pravidlo se v současné době uplatňuje i na starší názvy, které podle něj nebyly vytvořeny.

„Všichni dobře víte, že pomlčka, která všem Čechům připadá zbytečná a směšná, je čímsi víc než jen pomlčkou. Odstranění pomlčky je pro slovenský národ materializovaným symbolem toho, že mu nebyla přiznána jeho identita.“

Václav Havel měl i záložní variantu. „A sice kdybychom se jmenovali Československá federativní republika,“ četl Martin Palouš. „Pak by v názvu nebyla pomlčka, která Čechy tak drážní, a zároveň by federativní podstata byla v názvu přítomna.“

Tento návrh 29. března prošel. Název ale platil jen tři týdny. Nakonec se politici shodli na České a Slovenské Federativní Republice. Existovala ale jen do konce roku 1992, kdy se stát rozdělil.

autor: jas
Spustit audio