Před 25 lety Václav Havel poprvé promluvil k veřejnosti. Před zaplněným Václavským náměstím

21. listopad 2014

Na Václavském náměstí se odpoledne 21. listopadu 1989 tvořily dějiny. Ke 200 tisícům lidí poprvé promluvil muž, který se stal symbolem revolučních dnů – komunistickým režimem nenáviděný Václav Havel.

Václavského náměstí je stejně jako včera, 20. listopadu 1989, přeplněné lidmi. Vlají tu vlajky, u sochy svatého Václava svítí možná i stovky svíček a vlaje tu obrovský transparent s nápisem: Dělníci jsou tady.

Na rozdíl od včerejší manifestace byla ta dnešní vůbec poprvé organizovaná Občanským fórem. Řečníci stáli na balkoně zhruba v polovině náměstí, a to v budově nakladatelství Melantrich, které je zároveň i redakcí Svobodného slova.

Poprvé také mají k dispozici zvukovou aparaturu. Moderátor, kterým je komunistickým režimem pronásledovaný katolický duchovní Václav Malý, Václavské náměstí nejdřív uklidňoval. Po vysokých školách totiž koluje zpráva, že se manifestaci chystá potlačit armáda.


Šíří se různé fámy a dezinformace. Jedna z nich praví, že se na Prahu valí tanky: není to pravda. Nenechte se dezinformovat. Je to jedna z posledních taktik odepsaného politického vedení.

To už se k mikrofonu staví spisovatel, organizátor komunisty potlačované Charty 77 – Václav Havel. Říká, že Občanské fórum je okamžitou a prozatímní reprezentací kriticky smýšlející veřejnosti. Sklízí sklidil velké ovace – většina lidí ho přitom viděla a slyšela poprvé v životě.

Další zástupci fóra řekli, že chtějí jednat s vedením státu o řešení aktuálních otázek. K tomu se připjil i student Martin Mejstřík, který tu vystoupil za stávkový výbor pražských vysokoškoláků. Lidi na přeplněném Václavském náměstí pak vyzval k tomu, aby se připojili k pondělní generální stávce.

Čtěte také

Z balkonu zazpívala československou hymnu zpěvačka, kterou vládnoucí komunistický režim doslova zakázal – Marta Kubišová. Dojatý dav, který ji neviděl skoro 20 let vystupovat veřejně, se k ní přidal…

autor: hla
Spustit audio