Před 25 lety vzniklo Občanské fórum. Promluvil i Václav Havel

Každý den vám v našem unikátním seriálu představujeme klíčové události podzimu před 25 lety. Komunistický režim večer 19. listopadu vyvracel zprávy o úmrtí studenta po zásahu na Národní třídě v Praze. Události se už ale řítily rychle dál... Po osmé hodině večer začala v pražském Činoherním klubu schůzka, na které vzniklo oficiální opoziční hnutí – Občanské fórum.

Byl u toho také muž, který se stal symbolem listopadové revoluce a za několik týdnů později prezidentem – Václav Havel. Jak jednání vypadalo?

Divadelní sál je plný, jsou tady studenti, umělci, spisovatelé, akademici... Někteří mají obavu ze zásahu Veřejné bezpečnosti, nevědí, co očekávat. Na pódiu sedí v půlkruhu řada lidí, kteří jsou doteď většině lidí vlastně neznámí.

Právě mluví přední disident, autor výzvy známé jako Charta 77, v zahraničí oceňovaný obhájce lidských práv Václav Havel. Vysvětluje, jak si vznikající Občanské fórum vlastně představuje. „Půjde o zcela otevřený útvar, o veřejné společenství, které nebude mít registrované členy a podobně,“ popisuje.

Čtěte také

Celou debatu moderuje další zástupce Charty 77, kterou vládnoucí komunistické úřady dosud tvrdě pronásledovaly – Alexander Vondra. Pod pódiem je několik televizních kamer, které zabírají desítky lidí ve svetrech, jsou tady i zahraniční štáby.

Policie proti schůzi nezasáhla

Výsledkem této schůze má být provolání Občanského fóra. To by mělo obsahovat základní požadavky, které tu přečetl další dosud režimem utlačovaný muž: topič a kněz, který může působit jen tajně, Václav Malý.


Požadujeme, aby ihned odstoupili ze svých stranických a státních funkcí ti členové předsednictva ÚV KSČ, kteří jsou bezprostředně spojeni s přípravou intervence pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Kromě toho mají odstoupit i šéf komunistů v Praze Miroslav Štěpán a federální ministr vnitra František Kincl kvůli zásahu na Národní třídě. Tyhle události se také podle požadavků Občanského fóra musí vyšetřit a viníci potrestat. Kromě toho požaduje OF okamžité propuštění politických vězňů.

Pokud vláda požadavky nesplní, Občanské fórum podpoří plnou vahou generální stávku, ke které vyzvali pražští vysokoškoláci. Na konci schůze už je nálada klidnější, žádný zásah policie tady v pražském Činoherním klubu nepřišel.

autor: vob
Spustit audio