Před 40 lety jsme byli mistry Evropy ve fotbale

20. červen 2016

Nejslavnějším dnem našeho fotbalu je 20. červen 1976. Tehdejší československý tým totiž ve finále evropského šampionátu porazil Západní Německo v penaltovém rozstřelu a získal svůj jediný titul z velkého turnaje. Dnes je to přesně 40 let, co o tom Antonín Panenka svým slavným dloubákem rozhodl.

Hlavní turnaj evropského šampionátu tehdy hrály pouze 4 týmy, takže na první pohled to bylo pro Československo relativně snadné. O to těžší ale byla kvalifikace, ve které ve skupině vyřadili Čechoslováci Portugalsko, hlavního favorita Anglii a v následném play off vyhráli i nad Sovětským svazem. Přesto byli na finálovém turnaji v Bělehradě za outsidery.

„Počítali jsme se 4. místem a největší optimisté se 3. případně 2., takže jsme začali klidně a šlo nám to až do konce,“ vzpomínal brankář Ivo Viktor krátce po mistrovství, kde žádný zápas neskončil po 90 minutách. V semifinále Československa proti Nizozemsku za to mohl kapitán Anton Ondruš, který sice dal úvodní gól, ale potom překonal i vlastního brankáře Viktora. V prodloužení ale rozhodli o postupu svými góly Zdeněk Nehoda a František Veselý.

Finále na stadionu Crvene Zvezdy Bělehrad sledovalo oficiálně přes 30 tisíc diváků a i když Československo znovu vedlo, ani dvougólový náskok neudrželo. Pointu příběhu v podobě Panenkovy drzé penalty si připomíná celý svět dodnes.

„Moc krásný dojem na mě udělalo přivítání v Praze, když jsme přiletěli z Bělehradu. Čekala na nás spousta lidí, a co bylo hezký, že se třeba zastavovaly i staré babičky, které fotbalu třeba nerozumí, a i ty měly radost a mávaly. Bylo to nádherné přivítání,“ vzpomínal hlavní hrdina Antonín Panenka.

autoři: jch , mch
Spustit audio