Před 40 lety vznikla Charta 77. Podepisovali i studenti, kteří věděli, že je vyloučí ze školy

Podpis pod Chartou 77 znamenal v dobách komunismu záruku vážných problémů. Někoho vyhodili z práce, jiného ze školy a řada lidí skončila rovnou ve vězení. Všichni signatáři ale dobře věděli, do čeho jdou a co je čeká.

Ti známější měli snad výhodu, že se o jejich osud začnou zajímat západní novináři, ovšem řada signatářů tušila jen to, že to špatně dopadne. Přesto podepsali, jako třeba student Petr Tomíšek.

Čtěte také

„Myslím si, že mne hodně ovlivnilo to, že mi bylo 15 let 21. srpna 1968 a strašně těžce jsem prožíval invazi. To mne formovalo k odporu komunismu,“ říká.

Petr Tomíšek studoval ČVUT, chodil na undergroundové kapely, a když zavřeli muzikanty z Plastic People, sbíral podpisy za jejich propuštění. Tak se dostal k disidentské rodině Němcových a k Chartě 77.

„Tehdy mi Dana Němcová rozmluvila podpis Charty, protože by mě mohli vyhodit ze školy, takže když v roce 1979 zavřeli Danu Němcovou a spol., tak jsem to podepsal, protože mi to už přišlo naprosto nezbytné,“ vzpomíná s tím, že v červnu Chartu podepsal a v září ho vyhodili. Další důsledek bylo zatčení v roce 1980, propuštění v roce 1981, pak dělnické profese do roku 1989.

V listopadu 1989 vychovával Petr Tomíšek se svojí ženou čtyři děti. Začal pracovat v Lidových novinách a dnes je webeditorem městské části Praha 2.

autor: lsm
Spustit audio