Před 65 lety začala olympiáda v Helsinkách. Emil a Dana Zátopkovi vybojovali čtyři zlaté medaile

19. červenec 2017

Na olympijských hrách v Helsinkách vstoupili manželé Zátopkovi mezi sportovní legendy. Emil vybojoval tři zlaté medaile ve vytrvalostních bězích a čtvrté rodinné zlato přidala Dana Zátopková v hodu oštěpem. Helsinská olympiáda začala právě před 65 lety, 19. července 1952.

Olympijský triumf manželů Zátopkových začal závodem na 10 kilometrů. Druhé zlato získal Emil v běhu na 5 kilometrů. Danu to vyburcovalo k rekordnímu hodu oštěpem, který poslala za značku 50 metrů.

Čtěte také

„My jsme se s Danou potkali po vyhlašování vítězů, já s medailí odcházel, Dana přicházela se svými soupeřkami ke startu… Byl to pro nás velice šťastný den,“ vzpomíná v archivní nahrávce Emil Zátopek.

Famózní úspěch korunoval Emil Zátopek zlatem z maratonu, ve kterém původně ani startovat nechtěl a běžel ho poprvé v životě. Kromě medailí si Zátopkovi přivezli z Helsinek i vítězný oštěp. Emil si ho ale moc nevážil.

„V nestřeženém okamžiku mně popadl olympijský oštěp a narazil na něj smeták, no a já jsem byla trošku uražená, protože jsem v tom viděla žárlivost na to, že já také dělám oštěp. A tak jsem ten oštěp měla v kuchyni jako smeták,“ vzpomínala Dana Zátopková v rozhlasovém rozhovoru.

autor: jas
Spustit audio