Před 93 lety začalo v Československu pravidelné rozhlasové vysílání

Český rozhlas slaví 93. narozeniny. Po Británii se Československo stalo druhou evropskou zemí, ve které pravidelně vysílalo rádio. Z legendárního stanu ve Kbelích se tehdejší Radiojournal poprvé ozval 18. května 1923. Bohatý rozhlasový archív uchovává hlasy rozhlasových průkopníků.

„Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu ve Kbelích u Prahy. Vysíláme na vlně 1150 metrů a přejeme posluchačům pěkný večer,“ vítala posluchače první hlasatelka Emílie Tučková. Průkopníky rozhlasového vysílání byli ale hlavně jeho první ředitel Eduard Svoboda a novinář Miloš Čtrnáctý.

„Když se vrátil z Ameriky inženýr Eduard Svoboda, překvapil mne slovy: jdu za vámi, abych vás vyzval ke spolupráci. Na čem, ptám se. Na budování rozhlasu u nás. V Americe a v Anglii běží už naplno,“ vzpomíná Miloš Čtrnáctý.

Rozhlasový program šířil vysílač ve Kbelích. „Asi deset metrů vedle dřevěného domku s vysílačem postavil si Radiojournal plátěný stan, ve kterém bylo naše první studio. Bylo to několik beden, dvě židle a vypůjčený klavír,“ vysvětluje Karel Koníček, jeden z prvních rozhlasových techniků nebo jak se tehdy říkalo operátorů.

autoři: jas , pkr
Spustit audio