Před osmdesáti lety přistál na ruzyňském letišti první spoj. Douglas DC-2 přiletěl z Piešťan

5. duben 2017

Dnes už z ruzyňské dráhy míří letadla do sto padesáti destinací po celém světě, letiště nese jméno prvního českého prezidenta Václava Havla a loni odbavilo více než 13 milionů lidí. Ve středu slaví osmdesát let od chvíle, kdy tam přistálo první dopravní letadlo.

„Zjistilo se, že nejlepší plocha je západně od Prahy na náhorní rovině, která byla relativně blízko středu Prahy“, vzpomínal v Českoslovneském rozhlasu šéf letového provozu Václav Vlasák.

Jako první přistálo v Ruzyni 5. dubna 1937 letadlo Douglas DC-2 na lince Československé letecké společnosti z Piešťan přes Zlín a Brno. Cestující procházeli moderním terminálem, který navrhl architekt Adolf Benš. Budova s výrazným bílým keramickým pláštěm a typickou řídicí věží se zařadila k nejlepším dílům českého funkcionalismu.

Il-18 v Praze

V 50. letech se začala v Ruzyni objevovat proudová letadla, a tak letiště prodloužilo a zpevnilo ranveje a vybavilo je technickým zabezpečením. V 60. letech vzniklo tzv. Nové letiště, které po rozšíření v nedávných letech sestává ze tří moderních terminálů.

Ruzyně byla mnohokrát svědkem událostí, které se zapsaly do dějin země. V roce 1990 například na letišti prezident Havel přivítal papeže Jana Pavla II. A řada světových státníků i význačných osobností je téměř nekonečná.

Logo

„Ruzyňské Letiště Václava Havla má v letošní letní sezoně přímé spojení se 154 destinacemi v celém světě. První měsíce roku naznačují, že by počet odbavených cestujících mohl překonat loňských rekordních 13 milionů,“ dodává Marika Janoušková z Letiště Praha.

autor: jas
Spustit audio