Před šmejdy má chránit nový spotřebitelský kodex. Smlouvy po telefonu budou platit až s podpisem

Postavení zákazníka by měl zlepšit nový spotřebitelský kodex. Počítá s tím návrh ministerstev průmyslu a spravedlnosti, který v pondělí projednává vláda. Dnes se o zákazníky stará jak zákon o ochraně spotřebitelů, tak občanský zákoník. Co by se jejich sloučením změnilo? A je potřeba mít speciální zákon?

Například smlouvy uzavírané po telefonu by podle návrhu měly být účinné až od okamžiku, kdy spotřebitel nabídku podepíše. Spotřebitel by také nemusel platit za plnění, které si výslovně neobjednal.

„V případě takzvaných šmejdů, kteří se dnes přesunuli na telefony, to může zejména seniorům ulehčit v problémech, které řeší,“ podotýká vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Pokud podnikatel postupuje vůči spotřebiteli profesionálně, řekne mu všechna rizika a úskalí a seznámí ho se všemi podmínkami. Někteří obchodníci ale v telefonu prezentují pouze výhody, naopak nevýhody zatají. „Tomu chce ministerstvo zabránit tím, že odloží účinnost smlouvy,“ dodává.


Vláda nyní projednává teze revize spotřebitelského práva, kde se říká, co by budoucí zákon měl upravovat. Pokud to schválí, tak ministerstva dostanou úkol připravit paragrafové znění zákona. Termín, do kdy to musí připravit, je 30. června 2020. Teprve poté vláda bude projednávat skutečný zákon

Nově by se mělo zakázat zřizování předražených zákaznických linek, na kterých je možné službu reklamovat nebo zrušit objednávku. To všechno a ještě další věci, které se týkají třeba uplatňování záruky, smluv s cestovními kancelářemi nebo finančních služeb, má obsahovat spotřebitelský kodex, který by měl nahradit částečně některé pasáže nového občanského zákoníku.

„Už dnes je zákonů velké množství, každý zná občanský zákoník a zákon o ochraně spotřebitele, ale na samotné spotřebitele se vztahuje velká část dalších zákonů – energetický zákon, zákon o elektronických komunikacích. Když se to sloučí, předpokládá se zjednodušení nejen pro spotřebitele, ale také pro podnikatele,“ odpovídá.

Stále ale podle něj nelze čekat, že by zde byl jeden zákon, obecně by se lidé vraceli do občanského zákoníku.

autor: jch
Spustit audio