Předení, mrouskání i myší pískání… Americký skladatel složil hudbu pro kočky, lidských posluchačů je prý dost

24. říjen 2016

Muž, který hraje pro kočky, to je přezdívka, kterou dostal violloncelista David Teie od amerických médií. Natočil totiž album, které není určeno lidským uším, ale kočičím, a u těchto posluchačů má zatím úspěch.

David Teie do hudby pro kočky zakomponoval tóny, které běžné lidské ucho jen tak nerozezná. Zvuky podobné předení, mrouskání, ale také myšímu pískání. Aby jeho skladby nebyly nesnesilené pro kočičí majitele, vložil do ní i prvky klasické hudby.

Aby skladatel napodobil předení, tak musel použít 26 různých nástrojů. Na albu je pět písní. Paradoxem je, že 60letý Teie má na kočky alergii.


U Hudby pro kočky prý ještě Teie nekončí, už napsal něco i pro koně, ale zatím se mu to nepodařilo zhudebnit. Plánuje prý také pár kousků pro psy, tam je to podle něj ale mnohem komplikovanější, jak sám říká medlodie pro čivavu musí být úplně jiná než třeba melodie pro labradora.

Když testovaly Teieovu hudbu na univerzitě ve Wisconsinu, 77 % koček se hudba líbila. Což se prý pozná tak, že se občas kočky zastavily, aby se zaposlouchaly do hudby. V úspěch violloncelisty Teie věří i distribuční společnost Universal Picture, která se ujala produkce alba. Tvrdí, že Teie objevil díru na trhu.

David Teie je člen amerického národního symfonického orchestru, vyučuje hudbu na univerzitě v Marylandu a dlouhodobě se věnuje hudebnímu výzkumu. Po skládání hudby pro běžné lidské posluchače se rozhodl, že to zkusí se zvířaty.

Nejprve složil pár kousků pro opice druhy Malpy kapucínské. Výzkumníci ve Wisconsinu pak prověřovali, jak na hudbu opice reagují a zaznamenali prý úspěch. David Teie se ale rozhodl, že raději složí hudbu pro zvířata, které žijí v těsné blízkosti s lidmi, tedy kočky.

autor: pan
Spustit audio