Přelomové rozhodnutí! Komunističtí poslanci hlasovali pro zrušení vedoucí úlohy KSČ

Večer 29. listopadu 1989 poslanci v komunistickém Federálním shromáždění změnili ústavu. Zrušili čtvrtý článek o vedoucí úloze komunistické strany ve společnosti. A nikdo z nich nebyl proti.

41 let po nástupu k moci v únoru 1948 ztratili komunisté právo kontrolovat politiku státu, jak jim to zajišťoval nejvyšší zákon země. Zrušení vedoucí úlohy komunistické strany, které paradoxně navrhli sami komunističtí poslanci, bylo nejdůležitějším výsledkem schůze Federálního shromáždění.

Změnu ústavy navrhl ministr federální vlády Marián Čalfa s cílem řešit ústavní cestou některé požadavky nastolené v současné složité společenské situaci. „Bohužel až tragické události ukázaly, jak nebezpečné je soustředění státních a politických funkcí v rukou jedné politické síly. A to by pro nás mělo být varováním do budoucnosti,“ uvedla poslankyně Blanka Hyková z Československé strany socialistické.

Hlasování bylo jednoznačné. Pro vypuštění článku o vedoucí úloze komunistické strany ve společnosti z ústavy Československé socialistické republiky hlasovalo 309 poslanců, nikdo nebyl proti a nikdo se hlasování nezdržel.

Ruku zvedl i Miloš Jakeš, který stál ještě před pár dny v čele KSČ. Principy vedoucí úlohy KSČ podle něj zemi poškodily, protože podporovaly byrokratický přístup. Poslanci z ústavy vypustili také článek o marxismu-leninismu jako státní ideologii.

autor: jas
Spustit audio