Přemnožené dopravní značky ohrožují bezpečnost. Policie i řidiči jsou bezmocní

15. březen 2018

Kolem českých silnic je prý zbytečně moc dopravních značek. Odhadem jde zhruba o 30 tisíc cedulí. Dlouhodobě na to upozorňuje jak policie, tak někteří řidiči – ale marně.

Pro příklad nemusíme chodit daleko. Jen v Praze je silnic, které lemuje zbytečně moc dopravních značek, hned několik. Třeba na Kunratické spojce stojí za sebou řada cedulí, které omezují maximální povolenou rychlost.

„Jdou tak rychle po sobě, že by kvůli nim musel řidič razantně brzdit. A to je nebezpečné,“ varuje dopravní expert ÚAMK Igor Sirota. Upozorňuje tak na vážný problém: řidič se kvůli vysokému počtu dopravních značek může dostat do nebezpečí nebo přinejmenším ohrožovat plynulost provozu.

Čtěte také

Mapovat podobná místa se snaží také policie. Zbytečné značky ale odstranit nesmí, vysvětluje Sabina Budrová z policejního prezidia. „Policie je pouze orgánem, který vydává stanovisko, to ale není závazné,“ říká.

Značky můžou odstranit jen správci, tedy obce, kraje nebo stát. Na podnět policie ale sundají vždy asi jen polovinu zbytečných cedulí.

autoři: als , hbc
Spustit audio