Přes Středozemní moře připlouvá stále víc uprchlíků. Libye chce bojovat s pašeráky, ale žádá od Unie další peníze

Před dvěma měsíci uzavřela Evropská unie dohodu s mezinárodně uznávanou vládou v Libyi. Slibuje si od ní výrazné omezení přílivu uprchlíků ze severoafrické země do Itálie. Jenže dohoda zatím zůstává jenom na papíře a do Evropy připlouvá víc migrantů než loni. Situaci se proto znovu věnují unijní ministři zahraničí na zasedání v Lucemburku.

Libyjská vláda v Tripolisu totiž nekontroluje celé území, mimo její vliv je především celý východ země, odkud vyplouvá velká část migrantů. Platnost samotné dohody navíc pozastavil libyjský soud, do jeho rozhodnutí ji nemůže uplatňovat ani vláda národní jednoty.


Evropská unie doufala, že po takzvané balkánské uprchlické trase utěsní také cestu přes Středomoří. Uzavřela kvůli tomu dohodu s libyjskou vládou. Ta ale zatím nefunguje.

Dohoda počítá s tím, že Unie na pomoc Libyi letos uvolní 200 milionů eur. Za tyto peníze by stát měl vycvičit a vybavit pobřežní stráž, aby dokázala čelit pašerákům migrantů, vzniknou také nová uprchlická zařízení.

Libyjský premiér si ale řekl o čtyřnásobnou částku a Unii navíc poslal seznam vybavení, jakou jsou lodě a vrtulníky, které by chtěl získat. EU se k novým požadavkům zatím staví zdrženlivě, Brusel oznámil, že požadavky zkoumá.

Zvažuje ale, zda nevyšle na jiholibyjskou hranici vlastní policejní misi, která by pomáhala se střežením hranic.

autoři: jch , fin
Spustit audio