Při uzavírání pojištění si dejte pozor. Sledujte hlavně podmínky plnění

22. leden 2014
Šetřete s námi

Říká se, že největší význam životního pojištění je v lepším pocitu. Dejte si pozor na pojištění, která nemají smysl. Poradíme, jak je poznat a vyhnout se jim.

„Všichni z rodiny máme úrazové pojištění s tím, že máme vyčísleno, kolik činí platba rizika a jaká částka se spoří, což je pro nás důležité. Téměř čtyři pětiny spoříme,“ popisuje Míra z Českých Budějovic.

Odborníci však varují, že pojištění, která jsou atraktivní právě díky spořicí složce, nefungují. Při jejich uzavírání si musíme dát velký pozor hlavně na podmínky pojistného plnění. Ty totiž mohou výplatu peněz zkomplikovat nebo přímo znemožnit.

Čtěte také

Nevyplatí se vám spíš úrazové pojištění?

Podle Josefa Uchytila, finančního poradce společnosti Partners, lidé často chybují v nastavení pojištění. „Týká se to hlavně pojistné částky. Nastaví si pojistku na 100 tisíc v případě, že má být pojištěn živitel rodiny s hypotékou. Druhou věcí jsou rizika, která by neměla být opomenuta, tedy nejen riziko úmrtí, ale třeba riziko invalidity, které ve většina životních pojištění chybí,“ zamýšlí se.

Zamyslete se tedy nad cílem pojištění. Pokud má kompenzovat případnou ztrátu živitele rodiny, musí tomu odpovídat pojistná částka. Jestli máte kapitálovou nebo investiční pojistku, můžete získat příspěvek od zaměstnavatele. Jeho vklad má ovšem podmínku – musíte uhradit alespoň stejnou částku.

Čtěte také

Pro lidi, kteří pojistku neuzavírají pro případ potřeby zajistit své blízké, může být výhodnější úrazové pojištění. „Kromě zajištění denních dávek a odškodného v případě úrazu se pojištění může týkat také hospitalizace, převozu do nemocnice nebo repatriace,“ popisuje Josef Uchytil.

Životní pojištění si můžete odečíst z daní

Klienti navíc často chybují v tom, že si zbytečně uzavírají pojistky, které se překrývají. Podle finančního publicisty Patrika Nachera mnoho lidí o uzavřené pojistce vůbec neví.

„Některé platební karty mají cestovní pojištění, ale člověk na to zapomene, protože platební kartu používá k placení, a tak se navíc pojistí před cestou,“ vysvětluje.

Životní pojištění si můžete odečíst z daní, a to až do výše 12 tisíc korun ročně. Odečíst naopak nemůžete úrazové pojištění, pojištění závažných onemocnění nebo třeba pojištění neschopnosti splácet.

autor: zvl
Spustit audio