Případ zabitého Čecha v Londýně: šok pro detektivy i sestru a pokračování u Evropského soudu

28. duben 2017

Rodina a přátelé Zdeňka Makara zabitého loni v létě na jedné z londýnských ulic dál věří ve spravedlnost. Sestra mrtvého Čecha se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, jak jí doporučila česká diplomacie. Adéla Makarová se setkala i s vyšetřovateli případu. Soudu totiž před nedávnem údajného pachatele zločinu zprostil viny.

„Byli si možná i jisti, vlastně se to ani nebojím říct, že si byli jisti, že ten verdikt bude vražda. Byli v šoku od první chvíle, co byl vyřčen. Od detektivů mi chodily omluvné sms, že tomu vůbec nerozumí a nechápou, kde byl ten problém," uvedla sestra zabitého Čecha Zdeňka Makara, která od bratrovy smrti do Londýna pravidelně jezdí.


Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Zdeňka Makara podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat." Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pravděpodobného pachatele londýnský soud před časem v plném rozsahu osvobodil.

Její slova potvrzuje zástupce českého velvyslance v Británii Jan Brunner, který se jednání zúčastnil. Adéla Makarová teď chce co nejrychleji shromáždit potřebnou dokumentaci, včetně přepisu záznamu soudního líčení, aby se mohla obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Má na to šest měsíců. To je postup, který jí doporučil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Čtěte také

Pomoc jí předběžně podle Jana Brunnera přislíbili právě i britští detektivové, kteří na případu pracovali. Makarová je vděčná za pomoc českému státu, ať už ambasádě v Londýně nebo ministerstvu zahraničí v Praze.


Jsem ráda, že se případ projednává na politické úrovni.Adéla Makarová

Denisa Janschová žije v Londýně 10 let a Zdeněk Makar byl její výborný kamarád. S osvobozujícím verdiktem nad člověkem, který údajně způsobil jeho smrt, se také nemůže smířit. Hodně úsilí teď vkládá do šíření petice adresované ministryni vnitra Amber Ruddové.

Český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka o případu nejnověji mluvil se šéfem britské diplomacie Borisem Johnsonem. Ten se o kauze nechal detailně informovat a vyjádřil pochopení pro postup české strany. Nabídl dokonce pomoc britských úřadů tam, kde to bude možné.

Potřebuje bionickou protézu, neztrácí však nadhled: „Budu prvním terminátorem u policie!“
Muž brutálně napadl seniora, policie hledá svědky
Londýn po útoku: muslimové odsuzují terorismus, policie pátrá po možných komplicích

autoři: Jiří Hošek , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio