Pro každého něco. Okolí Neziderského jezera potěší cyklisty s dětmi i milovníky vína

29. červen 2015
Radiožurnál na cestě

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška se vydal s rodinou do Rakouska. Má tři děti, a proto je jeho úkol jasný – zjistit, jak si může rodina užít Rakousko. Začal sportovně. Vyrazil k Neziderskému jezeru, vyhlášenému ráji cyklistů, vinařů a pozorovatelů ptáků.

Cesta na kole podél druhého největšího stepního jezera v Evropě je pro rodiny s dětmi ideální. Stezky jsou bez aut, děti můžou pozorovat stovky ptáků v rezervaci, plytké jezero je teplé a doslova ideální ke koupání.

Například i pan Thomas vyrazil na výlet s dvěma malými dětmi. Říká, že kromě cyklistiky je tady spousta jiné zábavy, hodně hřišť a děti můžou jezdit na koních. „Výhodou je rovina všude kolem, takže děti zvládnou výlety na kole,“ vysvětluje.

Poměrně často uslyšíte v okolí Neziderského jezera slovenštinu a češtinu. Pan Braňo dorazil s dcerou z Bratislavy. „Je tu ptačí rezervace, klid, ticho, ideální pro rodiny s dětmi,“ myslí si.

Čtěte také

Je tu čisto a lidé jsou tu klidní, pochvaluje si pan Braňo ze Slovenska

Většina zdejších penzionů hotelů, restaurací se zaměřuje na cyklisty, takže vám poradí, kam se vydat. Všichni jsou velmi vstřícní. Turisty si tu přímo hýčkají.

„Co se týče kvality služeb, je tu bohužel pořád velký rozdíl v porovnání se Slovenskem. Za stejnou cenu tu dostanu mnohem lepší služby. Je tady čisto, lidé jsou klidní, auta jezdí a parkují tam, kde mají,“ komentuje okolí pan Braňo.

Neziderské jezero

Pokud píchnete duši nebo potřebujete půjčit dětem kolo, najdete kolem jezera poměrně hodně servisů. „Máme otevřeno každý den, sedm dní v týdnu. Tady jste v ráji cyklistů, tak musíme být pořád k dispozici,“ říká pan Andreas, majitel jednoho z center pro cyklisty.


Půjčovné dětského kola na den stojí sedm eur. Dospělí si oblíbili elektrická kola za deset eur.

„Elektrická kola jsou čím dál populárnější. Kolem jezera často hodně fouká. A právě v takové chvíli lidé kolo s pohonem ocení. U mě si ho můžou navíc zadarmo dobít,“ přibližuje.

Čtěte také

A když nechcete na kolo…

Kolem jezera najdete také řadu infocenter. V jednom z nich mi ochotná paní radí, kam máme s dětmi jet. Říká, že musíme vyzkoušet trajekt pro cyklisty na druhý břeh jezera. „Jezdíme každou půl hodinu, od devíti ráno do půl šesté večer. Samozřejmě, že bereme také cestující bez kola,“ popisuje už na lodi kapitán Rudolf.

Kdo nechce na kolo, může s dětmi pozorovat ptáky. Neziderské jezero je jimi vyhlášené. To je důvod, proč sem dorazila i česká rodinka, která sedí na břehu s dalekohledy na očích: „Je to výjimečné místo, protože se tu nachází opravdu spousta druhů ptáků, kteří hlavně nejsou plaší. Takže se k nim může člověk přiblížit relativně blízko, případně může využít pozorovací věže.“

A zatímco děti pozorují ptáky nebo si hrají na hřišti, rodiče můžou vyzkoušet místní vína. Takzvaných „heuriger“, tedy vinných šenků, je tady dost a dost. „Máme bílé a červené víno. Populární jsou frankovka modrá nebo veltlínské. Víno je pochopitelně z našich vinic. Nabízíme také studenou kuchyni, nejrůznější druhy sýrů nebo špek,“ láká majitel jedné z vinárniček. Neziderské jezero je opravdu ideálním místem pro celou rodinu.

Čtěte také

autor: pev
Spustit audio