Proč mají pánské a dámské košile obráceně zapínání?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Knoflíky se jako běžnější součást oděvů šlechty a bohatých měšťanů rozšířily až v 17. století. Existuje několik teorií, které vysvětlují odlišnost zapínání pánského a dámského oblečení.

Asi nejrozšířenější je ta, že muži se oblékali sami a byli to většinou praváci, knoflíky mají proto na pravé straně.

Naproti tomu ženám do jejich mnohdy komplikovaných rób často pomáhaly služky, pro které bylo praktičtější zapínání vlevo, jelikož k ženě přistupovaly zepředu a byly také většinou pravačky. Původní důvod tedy už vymizel, tradice opačného zapínání však přetrvává.


Rozdíl mezi pánským a dámským zapínáním „vyřešil“ takzvaný zip neboli zdrhovadlo. Předchůdce moderního zipu byl patentován v USA v roce 1851 Eliasem Howem, nejednalo se ale o vynález pro praktické využití, a proto nebyl nikdy uveden do prodeje. Skutečný moderní zip se na světě objevil v roce 1913. Jeho tvůrcem byl Gideon Sundback – Švéd, který emigroval do Kanady.

Méně pravděpodobným důvodem může být jízda na koni. Ženy jezdily v dámském sedle, pravým bokem ve směru jízdy, a při klasickém stylu zapínání by jim profukoval vítr mezerou mezi knoflíky pod oblečení.

A nejméně romantické vysvětlení je, že s rozvojem konfekce prostě nastala potřeba snáze odlišit mužské a ženské oděvy.

autor: ČRo
Spustit audio