Proslov nabitý emocemi. Takhle Petr Pithart promluvil ve Federálním shromáždění

18. prosinec 2014

Před 25 lety žilo Československo volbou prezidenta. Zástupce stávkujících vysokoškoláků Martin Mejstřík oznámil, že pokud se prezidentem stane Václav Havel, studenti ukončí stávku. Za zvolení Václava Havla studenti každý den manifestovali před budovou parlamentu a řidiči jedoucí kolem budovy je podporovali troubením.

Poslance to znervózňovalo a Občanské fórum se obávalo, že na důležitou schůzi nepřijde dost poslanců, aby se mohlo jednat. Na programu měli programové prohlášení vlády národního porozumění a rozhodnout měli o prodloužení termínu volby prezidenta a případně změně způsobu volby. V televizi proto večer promluvil Petr Pithart.

Proslov, který on sám nazval poselstvím, mlčky sledovalo několik poslanců. Je otázka, co se jim honilo v hlavách, když jim Petr Pithart promlouval do duše: „Nechceme věřit, že motivem takového rozhodnutí je snaha sabotovat činnost nejvyššího orgánu státní moci a vytvořit tak vážnou ústavní krizi, která by při neúčasti dvou pětin poslanců nevyhnutelně vznikla. Za pravděpodobnější můžeme považovat obavu z tísnivé atmosféry v okolí Federálního shromáždění a tím i v jednací síni.“

„K tomu chceme říci, že se studenti, kteří se do Prahy sjedou z celé republiky, rozhodli uvítat poslance chlebem a solí nebo květinami, a tak jim symbolicky podat ruku na znamení národního porozumění,“ vysvětlil Petr Pithart a současně ujistil, že studenti kolem budovy Federálního shromáždění demonstrovat nebudou.

Petr Pithart

„Dostavte se do zítřejší schůze Federálního shromáždění. Pomozte zabránit ústavní krizi, která by nemohla sloužit ničemu dobrému. Pomozte vytvořit situaci, která by vám pomohla důstojně zvolit prezidenta republiky a přejít ke klidné přípravě svobodných voleb,“ vyzval v emotivně laděném proslovu Petr Pithart poslance.

18. prosince 1989 se stala ještě jedna přelomová věc. Čestmír Císař se vzdal své kandidatury na úřad prezidenta a podpořil Václava Havla.

autor: jas
Spustit audio