Protektorát, okupace, ale i první počítač nebo televizor... Své vzpomínky můžete ukládat do archivu Národní kroniky

Nadace Charty 77 v pondělí 6. února představí svou Národní kroniku. Cílem je přiblížit lidem nejen velké dějiny naší země, ale i osobní vzpomínky a zážitky pamětníků. Na projektu pracuje nadace více než pět let a zatím shromáždila přes dva tisíce vzpomínek.

Podle ředitelky Nadace Charty 77 Boženy Jirků půjde o takový velký archiv malých dějin. Národní kronika bude obsahovat archiv vzpomínek, do kterého může přispět kdokoliv.

Čtěte také

Nejcennější vzpomínky jsou samozřejmě ty od pamětníků, kteří můžou vzpomínat třeba na moment, kdy poprvé vyměnili psací stroj za počítač, nebo kdy poprvé zapnuli televizi. Mohou přispět i s důležitými milníky, jako je třeba jejich pocit během okupace Československa sovětskými vojsky nebo život v Protektorátu Čechy a Morava.

Lidé mají několik možností, jak vzpomínku do kroniky vložit. Napsat dopis nebo email, vložit příběh přímo na webové stránky projektu Národní kroniky, nebo vzpomínku nahrát.

V takovém případě bude nadace posílat své lidi, kteří vyprávění pamětníků nahrají. V tuto chvíli už je v archivu Národního muzea, se kterým organizátoři spolupracují, více než 2000 vzpomínek.

autor: lam
Spustit audio