Průzkum: České ženy stále více nakupují přes internet, letos poprvé předstihly muže

21. listopad 2016

Skoro 80 procent Čechů je připojených na internet! Ukazují to aktuální zjištění Českého statistického úřadu. A vliv na to má mimo jiné i rozvoj IT technologií – stále víc lidí dává před pevným připojením přednost internetu v mobilu. A podle statistiků rychle roste i počet lidí, kteří přes internet nakupují a to hlavně mezi ženami.

Na internetu nakupuje skoro 45 procent Čechů. Letos poprvé v žebříčcích e-shopů předběhly ženy muže. „Zatímco v minulých letech mírně převažovali muži, mezi ženami to bylo méně, tak v posledním roce se to vlastně obrátilo,“ vysvětluje analytik Daniel Böhm z českého statistického úřadu.

Čtěte také

Podle něj nakupuje více žen, ale utrácí zase menší částky, naopak muži utrácí vyšší částky. Ženy totiž nejčastěji nakupují oblečení, potraviny a podobně, zatímco muži si přes internet nejvíc pořizují sportovní potřeby nebo elektroniku. „Ten rozdíl je daný strukturou nakupovaného zboží,“ dodává.

Překvapením je, že u způsobu placení převažuje dobírka a relativně nízké placení přes internetové bankovnictví. „Těžko říci, čím to je, můžeme se domnívat, že je to nedůvěra k tomuto způsobu placení, ale podle dosaženého vzdělání 67 procent osob se základním vzděláním používá dobírku, na rozdíl od osob s vysokoškolským vzděláním, které používají dobírku pouze z 45 procent,“ vysvětluje.


Přes mobil se k internetu připojuje asi čtyřikrát víc lidí než v roce 2012, častěji muži než ženy.

Z šetření Českého statistického úřadu také vyplývá, že alespoň jednou týdně se k internetu připojuje 73 procent Čechů. Roste počet uživatelů, kteří se připojují přes mobil, potvrzuje analytička Lenka Weichetová: „Na mobilním telefonu v současné době používá připojení 41 procent, polovina z nich se připojuje oběma typy připojení, to znamená jak přes wifi, tak přes mobilní sítě, asi čtvrtina z nich se připojuje pouze přes mobilní sítě, a čtvrtina z nich přes wifi.“

autor: era
Spustit audio