První den protikuřáckého zákona. Praha najala speciální tým, v Brně chtějí zákon obejít

Černé bundy, na zádech nápis antikonfliktní tým a nástup do práce hodinu před půlnocí. Hloučky kuřáků před podniky bude v centru české metropole hlídat speciální tým mužů, které najala Praha 1. Obává se totiž, že se v centru hlavního města po zavedení protikuřáckého zákona zhorší veřejný pořádek.

Muže v černých bundách najala radnice první městské části. Pokud by došlo ke konfliktu, mají prý za úkol zavolat městskou policii.

„Nechceme předjímat, co zavedení protikuřáckého zákona přinese. Je ale možné, že se zvýší počet hlášení na rušení nočního klidu a znečišťování veřejného prostranství nedopalky,” naznačuje mluvčí městské policie Irena Seifertová.


Poslouchejte velký speciál Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus o zákazu kouření v restauracích. Ve středu 31. května v 17:05.

Na hloučky kuřáků před podniky už je ale městská policie připravená. „Strážníci zareagují na všechna oznámení, případná přestupková jednání budou řešit domluvou nebo uložení blokové pokuty. Na místě je možné uložit pokutu až pět tisíc korun, nebo oznámit přestupek správnímu orgánu.”

O žádnou speciální spolupráci s antikonfliktním týmem prý Praha 1 městskou policii nepožádala. „Na oznámení antikofliktního týmu budeme reagovat jako na jakákoliv oznámení občanů,” shrnuje Iena Seifertová.

Brněnský bar chce zákon obejít

Na první den platnosti protikuřáckého zákona se připravují i v Brně. Například jeden z brněnských barů plánuje nařízení hned první den porušit a později založit i takzvaný doutníkový klub.

Přestože provozní baru se zavedením zákona souhlasí, o doutník nebo cigaretu u kávy nechce své zákazníky připravit. „31. května zavřeme a pustíme sem jen lidi na guest list. Kouřit se tu bude,” říká provozní Jakub. „Právníci říkali, že je to napadnutelné, s tím rizikem do toho jdeme.”

Kouření navíc z baru nezmizí ani v následujících měsících. Vždy v neděli, když se zavřený, se z něj totiž stane doutníkový klub pro zvané. „Zájemcům rozdáme zákaznické karty a omezíme to přibližně na patnáct lidí,” říká provozní.

Dodržování protikuřáckého zákona budou kontrolovat například obce v přenesené působnosti nebo hygienici. Za porušení zákona bude kuřákovi hrozit pokuta pět tisíc korun, provozovatele podniku to vyjde ještě dráž.

Jestli se zákon bude vztahovat i na soukromé kluby, zatím není zcela jasné.

autoři: als , Kemr Tomáš
Spustit audio