První kniha o kouzelnickém učňovi odstartovala světovou mánii. Autorce vydělala miliardy

Přesně před dvaceti lety vyšla dnes už světoznámá kniha Harry Potter a Kámen mudrců. První díl oblíbené fantasy série o mladém čarodějovi odstartoval doslova světovou mánii a své autorce J. K. Rowlingové přinesl pohádkové bohatství. Svět Harryho Pottera už totiž dávno nezůstal jen na stránkách knih.

Bohatství díky daru literatury

Filmy, počítačové hry, dárkové předměty nebo dokonce i celé zábavní parky. To všechno přináší autorce J. K. Rowlingové obrovské zisky a dlouhodobě ji tak udržuje na seznamech nejbohatších lidí světa.

Pohádkový příběh přinesl původně chudé matce-samoživitelce pohádkové jmění. Jak ale před lety Rowlingová uvedla pro Oprah Winfreyovou, v miliardové zisky sama nikdy ani nedoufala.


Původními hlavními vydavateli knih byla nakladatelství Bloomsbury ve Velké Británii a Scholastic Press ve Spojených státech amerických. Od té doby knihy vydala celá řada dalších vydavatelství po celém světě. Všech sedm románů o Harrym Potterovi bylo společností Warner Bros. Pictures převedeno také na filmové plátno. Celá řada na sebe také navázala různé obchodní aktivity, takže britské noviny The Times ocenily roku 2008 značku Harry Potter na více než 15 miliard dolarů.

„Byla jsem tak chudá, jak jen je to v Británii možné, aniž byste byl bezdomovec. Taková zkušenost vás extrémně ovlivní. Dones tak trochu nevěřím, že mi to jmění vydrží už navždy,“ říká.

Podle informací z časopisu Forbes jsou ale obavy Rowlingové zbytečné. Jen za samotné knihy totiž autorka vydělala v přepočtu přes dvacet tři miliard korun.

Nepochybovat o sobě - a uspět

Když přitom Rowlingová první díl knižní série nabízela vydavatelům, na bestseller to zdaleka nevypadalo. Stejnopis dostalo tucet společností, ani jedna ale neprojevila zájem. Rowlingová nicméně o své knize nepochybovala.

J. K. Rowlingová

„Pamatuji si, jak jsem jeden den odcházela z kavárny, kde jsem Kámen mudrců psávala. A v hlavě se mi najednou ozval tak trochu cizí hlas. Řekl mi, že bude těžké knihu vydat, ale pokud se to podaří, bude to obrovský úspěch,“ vzpomíná.

Kámen mudrců nakonec vydalo nakladatelství Bloomsbury Publishing, ze začátku ale zvolilo jen malý náklad. Tehdejších tisíc kusů působí v porovnání s dnešními miliony výtisků v domácnostech po celém světě docela humorně. Jednotlivé výtisky úplně prvního vydání ovšem právě díky omezenému počtu dosahují mezi sběrateli také astronomických hodnot.

autor: mach
Spustit audio

Související