Ptačí reality show

9. červen 2016

O chytrých telefonech, chytrých hodinky, chytrých televizích nebo chytrých elektroměrech jste už nejspíš slyšeli. My teď přidáme další „smart“ věc. Chytrou ptačí budku.

Možná vás ráno budí ptačí zpěv za oknem a rádi byste věděli, o který druh ptáka se jedná. Běžné sýkorky i další druhy ptáků můžete sledovat i online. Umožňuje to projekt Ptáci online. Česká zemědělská univerzita, České vysoké učení technické a další organizace pracují na projektu rozmisťování chytrých ptačích budek.

Smart Nest Box, tedy chytrá ptačí budka, je vybavená kamerou s připojením k internetu. Co taková kamera vidí, to si můžete pustit na stránce ptacionline.cz. Zatím se projekt testuje. Kamery se připravují v Praze, Náchodě, Radnici na Rokycansku, v Městci Králové nebo Mníšku pod Brdy. Sledovat bude možné hnízdění sýkorek, sýčka, vrabce a špačka.

Sledovat se dají i čápi. Čapí hnízdo v areálu Lázní Bohdaneč na Pardubicku mohou lázeňští hosté sledovat v televizi na pokoji a na internetu je třeba kamera u čapího hnízda v Novém Veselí.

autoři: jch , mkk
Spustit audio