Pusťte politické vězně! skandovali lidé 28. října 1989. „Štítáci“ proti nim zasáhli

28. říjen 2014

Před čtvrt stoletím zakročili ozbrojení policisté proti demonstrantům na Václavském náměstí v Praze. V den 71. výročí založení Československa skončilo v celách téměř 150 lidí.

V centru Prahy demonstrovalo v roce 1989 několik tisíc lidí. I tentokrát ozbrojené složky proti lidem na Václavském náměstí zakročily. Zásah sice nebyl tak brutální, jako v roce 1988, ale i tak ozbrojenci několik lidí zbili a desítky demonstrantů zadrželi.

Několik tisíc lidí skandovalo hesla: Pusťte politické vězně! Propusťte Havla! Na záběrech natočených v té době je vidět, jak se lidé nejprve procházejí po náměstí a v jednu chvíli se srocují u sochy svatého Václava.

Večer se mohli z rozhlasového a televizního vysílání shodně dozvědět: „Účastníci protisocialistického vystoupení nereagovali na výzvy národního výboru a příslušníků VB k rozpuštění nepovolené demonstrace a k vyklizení prostoru. Naopak stupňovali svou agresivitu.“

Policejní komando nás vytlačilo, vzpomíná historik Zdeněk Lukeš

Na Václavském náměstí byl v ten den také historik architektury Zdeněk Lukeš. „Bylo tam asi 10 tisíc lidí. Štítáci, rozuměj speciální policejní komando s helmami, štíty a obušky, nás vytlačili a ve Vodičkově ulici brutálně zbili pár lidí. Pak nás tlačili na Národní třídu. Václavské náměstí bylo uzavřeno. Stejně tak Staroměstské náměstí,“ vzpomíná.

Logo

Vedoucí tajemník Městského výboru KSČ v Praze Miroslav Štěpán o několik dní později prohlásil: „Ze zadržených na Václavském náměstí, jak jsem měl možnost seznámit se s informacemi z příslušných státních orgánů, jde o bandy a gangy, které byly desetkrát dvacetkrát i čtyřicetkrát zadrženy v centru hlavního města.“

Bezpečnostní jednotky zadržely 28. října 1989 v centru Prahy více než 350 lidí, 140 z nich zůstalo v celách předběžného zadržení.

autor: luh
Spustit audio