Recept na překupníky s lístky na hokejové MS: Neplaťte jim!

23. duben 2015
Příběhy Radiožurnálu

Překupníci vstupenek na mistrovství světa v hokeji si dokážou slušně vydělat. Podle zjištění Radiožurnálu se jedná o desítky tisíc korun. Zkušenosti šéftrenéra českého hokejového svazu Slavomíra Lenera zase dokládají, že boj s překupníky je téměř marný všude ve světě.

Ondřej je mladý řidič v jedné pražské firmě. Ke svému ne zrovna lukrativnímu platu si ale dokáže velmi dobře přivydělat prodejem vstupenek na mistrovství světa. Ne, že by se nám přímo pochlubil, ale pečlivým vyhledáním Ondřejových inzerátů a prostým výpočtem jsme zjistili, že nelegálním prodejem předražených vstupenek si mohl přijít nejméně na 98 tisíc korun.

Kdybych je nekoupil já, udělá to někdo jiný

Reportér Radiožurnálu se pod záminkou nákupu lístků na utkání našeho týmu s Kanadou sešel s Ondřejem v kavárně. Ukázalo se, že je to přátelský a až na ty lístky bezelstný chlapík, ochotný se podělit o své překupnické zkušenosti. Hlavně proto, že na této praktice, rychle nakoupit a výhodně přeprodat, nespatřuje nic špatného.

„Kdybych je neskoupil já, skoupí je někdo jiný,“ vysvětlil na mikrofon. „Já jim vlastně pomáhám, těm lidem, kteří se chtějí dostat na hokej.“

Ivan Studený a Slavomír Lener

Tato teze ale připravila o úsměv jinak vždy optimisticky naladěného Slavomíra Lenera, který si rozhovor reportéra s překupníkem poslechl vzápětí. „Tahle filozofie se mi totálně příčí. Ukazuje na malost lidí, kteří se ničeho neštítí,“ procedil skrz zuby šéftrenér českého hokejového svazu, když jej poprvé zasáhla Ondřejova přímočará logika.

Po krátké úvaze dospěl Slavomír Lener k závěru, že situace s překupníky je podobná všude ve světě. „I když jdu na zápasy NHL, vidím tam lidi, kteří na první pohled nabízejí lístky pod rukou. Sice dobře vědí, že je to nezákonné, ale risknou to a nejspíš dobře vědí, jak vzít roha,“ uvažoval nad nahrávkou rozhovoru s překupníkem Ondřejem Slavomír Lener.

Fanoušci koupí na černém trhu riskují

Na černém trhu se vstupenkami na blížící se hokejový šampionát je zajímavé i to, že snaha o jeho potlačení se spíš míjí účinkem. Pořadatelé mistrovství nechtěli případ konkrétního překupníka, kterého jsme vypátrali, komentovat a spoléhají se na strašení fanoušků. Koupí na černém trhu prý riskují, že jejich vstupenky budou padělané a tudíž neplatné.

Hokejová reprezentace, hokej, trénink, Vladimír Sobotka

Lidé jako Ondřej si tedy počínají dost neomaleně a neskrývají leckdy na inzertních serverech svá pravá jména a telefonní čísla. Problém je, že v řadě inzerátů neškodných, kdy se lidé prostě zbavují za normální cenu či se slevou lístků, které nehodlají využít, jsou zasety nabídky, které vedou k překupníkům.

Přesto proti tomuto fenoménu podle Slavomíra Lenera existuje obrana. „Pokud kupující řekne ‚takový lístek si nekoupím‘, tak ti prodávající nebudou mít šanci. Znám i situace, kdy těsně před zápasem prodávají překupníci lístky se slevou nebo je vzteky roztrhají. A to jim přeji.“

autor: Ivan Studený
Spustit audio