Recept na šťastné manželství je jasný. Stačí si vypůjčit poštovní holuby, věří ve Francii a Itálii

Pronajímat se dá leccos. Dokonce i dvojice poštovních holubů. Na první pohled nepraktickou službu využívají hlavně svatebčané. Párek sněhobílých ptáků, které vypustí po obřadu, by měl podle tradice nevěstě a ženichovi zajistit trvalé manželství.

Jan Bukva chová poštovní holuby od dětství, neobvyklého koníčka zdědil po svém otci. S pronajímáním holubů na svatby ale začal asi teprve před dvěma roky z čistě praktického důvodu. „Manželka řekla, že holubi už dál nebudou ujídat z rodinného rozpočtu a musí si na sebe vydělat,“ vysvětluje.

Za párek holubů zaplatí svatebčané pár tisíc korun. Aby byl holub ve formě musí mít kvalitní krmivo, vitamíny i očkování. Od mala také musí trénovat, aby se vždy vrátil ze svatby nebo z jiné akce zpátky k chovateli.

Jan Bukva půjčoval své bílé svěřence dokonce na svatbu do severní Itálie. A výjimkou nejsou ani hromadné objednávky. Například 50 holubů si objednal jeden sportovní tým pro slavnostní zahájení sezony. Většinu objednávek ale pořád představují svatby.

Zvyk původem snad z Francie nebo Itálie je v Česku prý čím dál oblíbenější. Novomanželům by vypuštění páru bílých holubů mělo zajistit vzájemnou věrnost a lásku.

autor: era
Spustit audio