Řecko dostane nové úvěry. Peníze by mělo použít na splátku předcházejícího dluhu

Do Řecka jezdí spousta Čechů na dovolenou. V poslední době tam ale velice často míří i finančníci. Ministři financí eurozóny se dohodli, že Řecku opět pomůžou. Za jakých podmínek a s jakými důsledky?

Řecko dostane nové úvěry – v přepočtu 278 miliard korun. Po 11hodinovém jednání se na tom shodli ministři 19 zemí euroskupiny. Řecko podle nich splnilo požadavky věřitelů na reformy veřejných financí. Ty byly podmínkou vyplacení druhé části ze záchranného programu pro Řecko z loňského léta. Celý program má hodnotu 86 miliard eur. Teď tedy dostane 10 miliard eur z této sumy.

Podmínky byly jasně dány. Důležité bylo, aby byl státní rozpočet Řecka v přebytku nejméně 3,5 % HDP. K tomu má pomoct i balík reformních zákonů, které o víkendu schválil řecký parlament. Ten obsahuje například i mechanismus, který automaticky šlápne na brzdu v případě, že by rozpočet směřoval do mínusu.

Ekonomka Markéta Šichtařová napsala, že „je to pořád dokola, Řecko udělá malý ústupek, dostane za něj peníze a nakonec se všichni shodnou, že by se Řekům mělo ulevit“.

Roli hrají i úvahy, zda by se Řecku neměl dluh nebo jeho část škrtnout. Peníze, které dostane teď, by mělo použít na splátku předcházejícího dluhu.

„Součástí dohody je i to, že se Řecku odpustí určitá část dluhu, nicméně detaily ještě nejsou zcela známé. K zásadnímu rozhodnutí dojde až po německých volbách, které se konají v roce 2017,“ upozorňuje Jan Bureš, analytik spořitelny Era. Zásadní rozhodnutí by mělo padnout v roce 2018.

autor: jhn
Spustit audio