Revoluce v KSČ se nekonala. Ve vedení strany znovu usedl Miroslav Štěpán

25. listopad 2014

Komunistický režim v Československu v roce 1989 reprezentoval Miloš Jakeš, generální tajemník KSČ, který na dnes už proslulé nahrávce z července téhož roku o sobě říká, že se cítí jako kůl v plotě. Přesto stál v čele komunistů dál. Až do večera 24. listopadu 1989, kdy spolu s dalšími rezignoval. Nahradil ho Karel Urbánek. Nejvyšší vedení komunistů ten den jednalo až do pozdních nočních hodin. A co potom zveřejnilo?

V hotelu Forum u stanice metra Vyšehrad (dříve Gottwaldova) začala tisková konference až ve tři hodiny ráno. Ústřední výbor Komunistické strany Československa přijal některá zásadní usnesení.

Navrhl třeba rekonstrukci české, slovenské i federální vlády tak, aby v nich bylo více nestraníků a zástupců jiných stran než KSČ. Doporučil předložit k veřejné diskusi návrhy nové ústavy a nového znění některých zákonů, třeba tiskového nebo shromažďovacího.

Ústřední výbor navíc vyjádřil politování nad událostmi 17. listopadu, nad brutálním zákrokem policie proti demonstrantům na Národní třídě.

Nové složení předsednictva ÚV KSČ však nebylo právě revoluční. Zasedal v něm například Miroslav Štěpán, šéf pražských komunistů, kterého Občanské fórum považovalo za spoluodpovědného za řadu represivních zákroků proti demonstrantům. A to nejen 17. listopadu, ale i v předchozích měsících.

Občanské fórum proto na výsledky zasedání ÚV KSČ reagovalo velmi nespokojeně a vyzvalo všechny, aby ještě zvýšili tlak na komunistické vedení státu. Prahu ten den navíc čekala další demonstrace. Občanské fórum ji svolalo na 14. hodinu na Letenskou pláň.

autor: vob
Spustit audio