Roboti si nekontrolovaně vytvořili vlastní řeč. Facebook jim to zatrhl

Vývojáři sociální sítě Facebook museli řešit zapeklitý případ. Při experimentu s chatovacími roboty se umělé inteligence tak trochu vymkly kontrole a angličtinu si upravily do jazyka, kterému rozuměli jen oba roboti. Experiment kvůli tomu pro jistotu skončil.

„Oba roboti dostali zadání, aby spolu vyjednávali o tom, že si vymění čepice, míčky nebo knihy, které měly pro každého z nich různou hodnotu. Začali spolu mluvit v běžné angličtině, na niž byli naprogramováni, po chvíli si ale jazyk upravili a přešli do verze, která je lidem jednoduše nesrozumitelná,“ vysvětluje redaktor Zdeněk Novák.

Paradoxní přitom bylo, že robotům to podle všeho nevadilo a v diskusi pokračovali. Jak píše britský Independent, přestože na první pohled to vypadá, že se zasekli, z delšího úseku rozhovoru bylo zřejmé, že oba mluvili, respektive psali podle určitých pravidel, kterým na rozdíl od lidí rozuměli. A zjevně věděli, co si říkají, protože nakonec si některé věci opravdu úspěšně vyměnili.

Experiment mimo jiné ukázal, že robotí vyjednávání, nebo obchodování bylo docela lidské. Například předstírali zájem o něco, co je ve skutečnosti nezajímalo a naopak, jen aby tím získali to, po čem toužili, za lepší cenu.

Autoři experiment ale nakonec ukončili, protože jeho hlavním cílem bylo vyvinout roboty, kteří se dorozumí s člověkem. Což by v upravené roboangličtině šlo asi těžko, tedy alespoň do doby, kdy se naopak tuto roboangličtinu nenaučí lidé.

autor: znk
Spustit audio