Rodiče nemusí kupovat dětem všechno, co si přejí. „Důležité je kouzlo Vánoc,“ připomíná psycholožka

6. prosinec 2016

Je tu čas psaní dopisů Ježíškovi. Jak takový dopis napsat? A jak dítěti vysvětlit, že si přeje věci, které prostě mít nemůže? Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové je důležité naznačit, že život nenabízí všechno, co by si člověk přál.

Vánočních přání je celá řada, hlavně ta dětská nám mohou často připadat až jako neskutečná. Dá se vůbec rozlišit, jaké dárky jsou užitečné a co je jen vyhazování peněz?

Například podle psycholožky Ludmily Mrkvicové bychom dítěti neměli koupit hned všechno, co si přeje. „Je to o celkové atmosféře, která se v rodině vytvoří, jde spíše o to kouzlo,“ vysvětluje.


Podle průzkumu ING Bank utratí Čech v průměru za dárky 5 tisíc korun. Čtyřčlenná rodina dá za Vánoce v průměru třicet tisíc. To je cena za dárky, stromeček a sváteční jídlo. Dárky teď lidé běžně kupují na internetu. Letos se odhaduje, že jen v e-shopech utratí Češi o Vánocích 30 miliard korun.

Malým dětem můžeme říci, že Ježíšek nemůže přinést všechno, protože dětí je hodně – právě tento argument vždy zabere. „Naučíme je, že naše přání nejsou vždy stoprocentně splněna,“ dodává s tím, že nedostanou-li děti všechno, tak je to v pořádku – v životě to takto chodí.

Každý dobrý rodič také dobře zná potřeby a zájmy dítěte, nejde o velikost dárku a užitečnost, ale alespoň něco, co si to dítě přeje. „Dá se to vybalancovat,“ říká. A těm dětem, které ještě neumí psát, mohou rodiče poradit, aby nakreslily obrázek. „Dobrý rodič to dobře zvládne,“ uzavírá.

autoři: jch , mkk
Spustit audio