Rodiče Wintonových dětí budou mít na pražském hlavním nádraží pomník

23. březen 2016

Na pražském hlavním nádraží má vzniknout památník věnovaný rodičům Wintonových dětí Projekt už získal podporu drah. Sira Nicholase, který zachránil těsně před začátkem 2. světové války 669 dětí z okupovaného Československa, připomíná socha na prvním nástupišti.

Jak by měl pomník rodičů Wintonových dětí vypadat? Sklo vlakových dveří. Na jedné straně otisky dětských dlaní, na druhé straně dospělých dlaní. Nápad připomenout rodiče Wintonových dětí vznikl už před lety, říká Lady Milena Grenfell-Bainesová, sama jedno ze zachráněných dětí.

Pomník nejspíš vytvoří sklářské studio v severní Anglii, kde Milena Grenfell-Bainesová žije. To dokonce našlo originální kolo železničního vagónu z roku 1940, do kterého chtělo sklo s otisky dlaní zasadit. Lady Milena ale měla pocit, že to není úplně ono. Jako nejpravděpodobnější se teď jeví varianta, že se sklo zasadí do bronzových vlakových dveří.

Čtěte také

Po válce se jen málo z Wintonových dětí setkalo se svými rodiči. Většina zachráněných dětí byla ze židovských rodin a rodiče, kteří zůstali v Československu skončili v koncentračních táborech. Milena Grenfell-Bainesová a její mladší sestra měly to štěstí, že se v Anglii setkaly jak s matkou tak otcem.

Plánovaný pomník má název Loučení a bude věnován oběti rodičů, kteří se loučili na nádraží se svými dětmi a tušili, že je nejspíš už nikdy neuvidí a že jejich potomek, který odjíždí do Británie je pravděpodobně jediným, kdo z rodiny přežije válku a období nacismu.

autoři: lvb , mkk
Spustit audio