Rok od teroristických útoků v Bruselu: Atentáty poznamenaly životy belgických muslimů

Brusel si ve středu připomíná krvavé teroristické útoky. Před rokem islamističtí radikálové na letišti a v metru zabili 32 lidí a stovky dalších zranili. Mezi jejich oběťmi bylo i mnoho muslimů a dalším jejich čin výrazně poznamenal život. Jednou z nich je i mladá egyptská vědkyně, která v Bruselu žije.

Kouř, křik a všude krev a bezvládná lidská těla. Tak to vypadalo ve stanici metra Maelbeek potom, co se tu krátce po deváté hodině ráno 22. března 2016 odpálili sebevražedný atentátník Khalid El Bakraoui.

Nálož na těle aktivoval v jedoucím vlaku metra jen chvíli poté, kdy ho minula linka jedoucí v opačném směru.

Čtěte také

V ní seděla i mladá Egypťanka slečna Husajnová. „Slyšeli jsme něco jako výbuch. Metro zastavilo. Během pár minut jsme všude viděli a cítili kouř. Došlo nám, že to byl nejspíš další útok,“ vylíčila své zážitky pětatřicetiletá výzkumnice, která nechtěla zveřejnit své křestní jméno.

Právě to, že útoky spáchali islamisté, ovlivnilo život muslimům žijícím v Belgii, jako je slečna Husajnová. Dodnes se prý ona, její příbuzní a známí potýkají s podezřívavostí úřadů.

„Například na letištích je to pro nás složitější. Uplatňují se vůči nám mnohem přísnější bezpečnostní opatření. Kvůli tomu, že mám pas arabské země, muslimské jméno a nosím šátek, ke mně úředníci na letištích přistupují přísněji. Ptají se, kam letím, proč tam letím a jak dlouho tam budu. Neustále musím vysvětlovat, co tady v Belgii dělám, i když mám platné povolení k pobytu,“ říká.

autor: fin
Spustit audio