Rostou, nebo ne? Na houby si budeme muset počkat, naznačuje předpověď počasí

21. srpen 2015
Počasí – speciál

Konečně zapršelo a vypadá to, že pršet ještě bude, což může udělat radost třeba houbařům. Na houby si ale ještě budeme muset počkat. Nejdřív se podíváme, jaké nás čeká počasí v následujících dnech.

V sobotu bude polojasno, na Moravě a ve Slezsku přeháňky. Ráno se ojediněle objeví mlhy. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 21 až 25 stupni.

V neděli se počasí trochu pokazí – čekejme polojasno, místy oblačno a přeháňky nebo bouřky. „Lepší počasí bude v Čechách, kde bude místy skoro jasno,“ popisuje meteorolog Jaroslav Rosa. Noční teploty budou dosahovat 9 až 13 stupňů a přes den pak bude mezi 21 a 25 stupni.

S deštěm musíme počítat i v příštím týdnu, který je poslední prázdninový. Teploty budou ovšem postupně růst a koncem týdne vyšplhají na 28 stupňů.

Protože tento týden pršelo a zítra budou i mlhy, mohly by začít růst houby. To, že jim déšť udělal dobře, neznamená, že budeme o víkendu nosit plné košíky. „Nejdřív za týden můžeme na loukách a v parcích čekat první houby. Poté se nám začnou objevovat ryzce a holubinky. Tři až čtyři týdny po rozhodujících deštích se teprve můžeme těšit na hřibovité houby, tedy hřiby nebo křemenáče,“ upozorňuje Libor Tmej.

Čtěte také

Tohle koupání je jen pro otužilce

Čas hub teprve přijde, ale procházku v lese si můžete udělat už teď. Třeba na Šumavě. Když bude pršet, můžete vyrazit například do radniční výstavní síně na výstavu Josef Sodomka v Kašperských Horách.

A nebo můžete vyrazit na hrad Zvíkov, kam se vydala i reportérka Českého rozhlasu Jitka Cibulová Vokatá: „Obloha je modrá a dnes by mohlo být 25 stupňů. Koupání by mělo být spíš pro otužilce. Orlická přehrada je celá zelená kvůli sinicím.“

mlha

Zatímco v Česku vyhlížíme houby, ve Středomoří je počasí stále ještě na koupání, i když i tam se občas objeví sem tam nějaká ta přeháňka.

V oblasti Španělska a Mallorky bude v nejbližších dnech polojasno až jasno, na severu ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty se budou pohybovat mezi 27 až 33 stupni. Moře má od 24 do 27 stupňů.

Čtěte také

Stýská se vám po rekordně teplých dnech?


Pozor na přeplněné pláže!
Teplé počasí může lákat na pláže nejen turisty ale i místní, a tak se často setkáte s přeplněnými plážemi. Své o tom ví i reportérka Tea Parkanová, která cestuje po Sicílii: „Počasí přeje těm, kdo tráví dovolenou na plážích. Ty však připomínají spíš mraveniště než místa k relaxaci. Je tu hlava na hlavě a fronty na sprchu.“
Kdo hledá, najde volnější pláž, a to například v menších letoviscích nebo méně známých obcích.

Jasná obloha a teplé počasí bude i ve Francii na riviéře a také v Itálii a Chorvatsku. „Polojasno až skoro jasno, od pondělí místy bouřky. Nejvyšší teploty vystoupají na 25 až 30 stupňů,“ informuje meteorolog Jaroslav Rosa.

Občas se někomu zasteskne po vedrech, která jsme měli minulý týden. Pokud se chcete zahřát, zamiřte do Turecka nebo na Kypr. Bude tam 31 až 36 stupňů, voda má příjemných 27 až 29 stupňů. Předpověď pro tuto oblast hlásí slunečno. A přes 30 stupňů bude i u moře v Egyptě, ve vnitrozemí této země přesahují teploty 40 stupňů.

autor: mkk
Spustit audio