Rozespalý svišť Phil z Punxsutawney předpovídá počasí. Bude pokračovat zima, nebo se blíží jaro?

Na Hromnice o hodinu více, praví stará pranostika. V americkém městečku Punxsutawney v Pensylvánii se každoročně probouzí slavný svišť Phil, který už 130 let předpovídá počasí, respektive předpoví, jak dlouho bude ještě zima.

Ke sviští noře na Gobblerově vršku se každoročně upírají pohledy nejen tisíců lidí přímo na místě, ale možná milionů diváků u televizorů po celých Spojených státech. Hlavním hrdinou je rozespalý svišť Phil, který vyleze ze své nory a předpoví počasí. To vše za asistence seriózních pánů v dobových oblecích s vysokými cylindry.

Postup věštění není složitý, ani možností není mnoho. Na Hromnice může být zataženo a svišť nevidí svůj stín. Pak bude zbytek zimy mírný a jaro přijde brzy. Pokud je naopak slunečno a Phil svůj stín vidí, zima potrvá dalších šest týdnů.

Samotný Klub sviště Phila připouští, že od roku 1886, kdy se věštba odehrála poprvé, byla předpověď úspěšná jen ze 39 %. Přesto je Phil opravdovou celebritou, jehož předpověď vysílají živě americké televize i rádia.

Společnost sviště Phila tvrdí, že po celých 130 let předpovídá stále totéž zvíře, svišť se ale průměrně dožívá nanejvýš osmi let.

autor: jma
Spustit audio