VIDEO: Rozdělení Československa? Mělo se vyhlásit referendum, míní Petr Pithart

Jedním z aktérů procesů rozdělení Československa před pětadvaceti byl i politik Petr Pithart. Těsně před rozhovorem s moderátorem Janem Pokorným přímo ve Vile Tugendhat se pozdravil i s Vladimírem Mečiarem. „Byl to jeden z osudových mužů mého života,“ přiznává.

Otázkou, na kterou i Petr Pithart dnes hledá těžko odpověď, je, proč se nedokázalo Občanské fórum a VPN přetransformovat v normální politickou stranu s demokratickou strukturou.

„Lidé neměli tolik touhy po moci, kdyby ji měli, tak by věděli, že bez té sebeorganizace to prostě nejde,“ nastiňuje.

Sám věděl, že bez politických stran – nikoliv hnutí – to demokraticky nejde, předseda musí mít jasnou legitimitu a program. „A byli lidé, kteří to dokázali, byl to Václav Klaus a Vladimír Mečiar,“ upozorňuje.

A proč se tehdy v souvislosti s rozdělením Československa nevyhlásilo referendum? „Ústavní zákon byl připraven – byla to iniciativa Václava Havla – v něm se dokonce explicitně pravilo, že z federativního svazku nemůže žádná z republik vystoupit bez referenda,“ upozorňuje s tím, že mnoho lidí bylo zaskočeno a ohromeno.

„Samozřejmě že mělo být referendum, samozřejmě, že by zkomplikovalo situaci a samozřejmě, že bylo těžké zformulovat tu otázku,“ uzavírá.

autor: jap
Spustit audio